E12-E28 Strona G³ówna E12-E28
Forum posiadaczy i mi³osników BMW E12 i BMW E28

FAQFAQ  SzukajSzukaj  U¿ytkownicyU¿ytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Og³oszenie 
Filmik z IV Ogólnopolskiego Zlotu e12-e28.pl - MA£KINIA 2014 - http://vimeo.com/102914979

Poprzedni temat «» Nastêpny temat
[E28 524td] mój klekocik
Autor Wiadomo¶æ
mawashi 

Nadwozie: E28
Model: 524td
Silnik: M21 D24
Rok produkcji: 1986
Do³±czy³: 24 Cze 2011
Sk±d: okolice ¯yrardowa
Wys³any: 24 Czerwiec 2011, 22:20   [E28 524td] mój klekocik
   Imiê: Marcin

No w³a¶nie, tak naprawdê mój klekocik nie jest mój. Dosta³a go, ca³kiem za darmo, moja ¿onka po tym jak owinê³a na drzewie nasze poprzednie auto, wychodz±c z niego z jednym tylko siniakiem, za co niezmiernie wdziêczny jestem in¿ynierom z Trollhättan.
Wróæmy jednak do bohatera tego posta.
E28 w kolorze Alpinweiss z niebieskim wnêtrzem i silnikiem 2,4 turbo diesel. W papierach rok '96 (sk³adak), w rzeczywisto¶ci podobno '86.
Auto sta³o w gara¿u przez ostatnich 8 lat - tak twierdzi poprzedni w³a¶ciciel, jednak przeprowadzone przeze mnie oglêdziny wskazuj±, ¿e bardziej prawdopodobna jest liczba 10, z uwagi na to, ¿e najm³odsza gazetka reklamowa z supermarketu, jak i paragon za zrobione zakupy, które to w wielkiej obfito¶ci w samochodzie znalaz³em (paragony, nie zakupy), pochodz± z roku 2001.
Jako ¿e samochód mia³ s³u¿yæ do je¿d¿enia a nie staæ w gara¿u, postanowi³em wymieniæ niesprawne podzespo³y:
- wysprzêglik,
- os³ony przegubów - stwardnia³e i rozsypuj±ce siê po tak d³ugim postoju,
- cylinderki hamulcowe - ciekn±ce,
- t³umik koñcowy - dziurawy jak diabli,
- ¶rodkowy dr±¿ek kierowniczy - wcale nie tak ³atwo osi±galny w niewielkim mie¶cie miêdzy Warszaw± a £odzi±, co spowodowa³o ¿e skoñczy³o siê regeneracj± w specjalistycznym warsztacie w W-wie na ul. Popularnej, który przy okazji mogê chyba poleciæ z uwagi na profesjonalizm i dobr± cenê us³ugi.

Jako ¿e po poprzednim aucie zosta³y mi letnie opony w pasuj±cym rozmiarze 195/65 lecz R15 zamieni³em tymczasowo oryginalne felgi na zakupione na allegro 15" felgi z lekkiego stopu o wygl±dzie felg stalowych. Nawiasem mówi±c zda³oby siê za³o¿yæ na nie jakie¶ ko³paczki z logo BMW. Na oryginalnych felgach s± opony, lecz choæ maj± wysoki bie¿nik to po pierwsze s± stare, a poza tym auto sta³o d³ugo na dwóch 'kapciach' i opony s± zniekszta³cone.

Auto nie jest idealne. Na pierwszy rzut oka widaæ ¿e mia³o st³uczkê , a jej skutki zosta³y naprawione niezbyt starannie. Cierpi na tym estetyka lewego naro¿nika maski, lewego b³otnika oraz przedniego zderzaka. Widaæ te¿ pêkniêcia na atrapie. Poza tym zdziwi³o mnie ¿e 25 letni samochód wydaje siê mieæ oryginalny lakier na reszcie nadwozia. To ju¿ raczej ¶wiadczy o nim do¶æ dobrze. Blacharce przyda³oby siê trochê kosmetycznych zabiegów i wymiana dolnego przedniego pasa. Poza nim wygl±da nadspodziewanie zdrowo.

Najwiêksz± jednak bol±czk± auta, jest pêkniêcie miski olejowej. Silnik nie ucierpia³ raczej po zdarzeniu, które spowodowa³o ten uszczerbek jednak tu chcia³bym zwróciæ siê do Was, jako znawców tematu z zapytaniem: Czy to prawda ¿e jednostki M21 montowane w E28 mia³y stalow± miskê olejow±? Poprzedni w³a¶ciciel tego auta twierdzi, ¿e zosta³ w nim zamontowany nowszy silnik, z aluminiow± misk±, a ja niestety jestem w tym temacie ignorantem. Fakt, ¿e mam w dowodzie wpisane 'sk³adak', mo¿e wskazywaæ na to ¿e silnik, który jest w aucie nie by³ w nim zamontowany fabrycznie.

No i jeszcze jedno - czy mo¿e kto¶ z was posiada zbêdn± miskê olejow±, która mog³aby zast±piæ uszkodzony element mojego silniczka i sprawiæ ¿e klekocik przesta³by 'znaczyæ teren' podczas jazdy?

pozdrawiam

mawashi

Filip0 
Burgund Lover

Model: 5..i
Silnik: M..B..
Rok produkcji: '84
Pomóg³: 3 razy
Do³±czy³: 03 Sty 2010
Sk±d: Wroc³aw / S³awa
Wys³any: 24 Czerwiec 2011, 22:45   
   Imiê: Filip

Zdjêciaaaaaaa ;-)

Co do miski to mo¿e kolega szalik1 Ci pomo¿e.

mawashi 

Model: 524td
Silnik: M21 D24
Rok produkcji: 1986
Do³±czy³: 24 Cze 2011
Sk±d: okolice ¯yrardowa
Wys³any: 27 Czerwiec 2011, 14:53   
   Imiê: Marcin

Zdjêcia wrzucê, muszê tylko doprowadziæ go do stanu, w którym nie bêdê wstydzi³ siê go tu pokazaæ.
Na pocz±tek usun±³em 'tuning naklejkowy':
- emblematy 'Sporting', pochodz±ce prawdopodobnie z Fiata Cinquecento, umieszczone nad listw± na przednich b³otnikach (jak mo¿na wpa¶æ na taki pomys³?).
- naklejki 'ABS" oraz 'PL' z pasa tylnego oraz klapy baga¿nika,
- emblematy M-Technik z kolorowej folii samoprzylepnej (jeden du¿y na masce i dwa mniejsze na tylnych drzwiach)
Niestety czas odcisn±³ swe piêtno na lakierze i miejsca, w których do tej pory by³y naklejki, wyra¼nie odcinaj± siê od reszty.
Po obejrzeniu, tu na forum, zdjêæ E28 Alpinweiss, któr± prawdopodobnie widzia³em zaparkowan± w okolicach ¿yrardowskiego dworca PKP, zmieni³em zdanie na temat stanu blacharskiego auta bêd±cego w moim posiadaniu. Do idea³u jej daleko. :(
Najgorzej prezentuj± siê zderzaki. Przedni dolny pas jest uszkodzony po lewej stronie. Widaæ ¶lady rudej na prawym progu, na rantach b³otników i w okolicach lampek tablicy rejestracyjnej. Najwiêksze szkody poczyni³a ruda w okolicach kielichów.
Powodowany ciekawo¶ci± zajrza³em pod tyln± kanapê i znalaz³em tam fabryczn± 'metryczkê'. Oto co z niej wynika:
Chassis number 9753419
Vehicle code 4211
Series E28
Model 524td
Body type saloon
Catalog model ECE
Production date 1986 / 03
Engine M21 D24
Transmission Manual
Transmission Model Getrag 260/5
Steering Left

Opcje:
270 WIDER TYRES Ko³a z szerokim ogumieniem
300 ZENTRALVERRIEGELUNG ELEKTRISCH Centralny zamek
311 ELEKTRISCHER BEIFAHRERSPIEGEL Elektryczna regulacja prawego lusterka
350 WAERMESCHUTZGLAS GRUEN, RUNDUM Szyby atermiczne, zielone
400 SLIDING SUNROOF MANUAL Dach przesuwno-uchylny obs³ug. rêcznie
520 FOGLIGHTS Lampa przeciwmg³owa
662 <- nie znalaz³em, ale sadz±c z podobnych numerów chodzi o model radia
680 MANUAL AERIAL Antena radiowa rêczna

Filip0 
Burgund Lover

Model: 5..i
Silnik: M..B..
Rok produkcji: '84
Pomóg³: 3 razy
Do³±czy³: 03 Sty 2010
Sk±d: Wroc³aw / S³awa
Wys³any: 27 Czerwiec 2011, 17:09   
   Imiê: Filip

Wrzuc przed... przyjemniej bêdzie patrzec jak odzyskuje dawny blask ;-)

yondo 

Nadwozie: E12
Model: 123
Silnik: 123
Rok produkcji: 1988
Do³±czy³: 26 Gru 2025
Sk±d: TBS
Wys³any: 26 Grudzieñ 2025, 17:12   
   Imiê: Messsad

непо189.5PERFPERFKoboвÑзоCafeМаÑлHenrзачиJushRudoКореUnitЕмцеQuatTombStouAngu(БезиÑкÑДомбВели
ClasÑзыкReitElseÑертNaivKiriКараXVIICaudBlakMarlдилиAsiaBrauСтанNickинÑтСейфWillIslaДÑдиSaur
ÑертDuesKoenИллюPeteразнMattТекÑSilvLouiтекÑКохаHuckпоÑеПетрVittСодеопиÑЛеонповедрÑгMPEGReco
LibeкомнХиÑаAgatиллюIronÐльвотÑÑ‚FranParkWillGuitViewArtsdiamГенаArthтехнArtsСергИллюPassÐзае
diamКапиÑереdiamdiamПÑчкThomXVIIMartJewe4802GuilчитаNokiExpeÐеÑмXVIIThomTracJeweCosmЦадацвет
HenrизмеПортмеÑÑизмеThisElecSamsбÑмаDaviAndyТимовход9025VBS0DisnZeni9004ПаноInteФеодLovejazz
DotsÑвиÑFS-0HautÑзыкÑзыкWindWoulinteÑзыкLEGORedmZelmMandЩг-1ЛитÐЕвгеBoyfIoseКаниspriЛитÐЛитÐ
ÐÑдиЛитÐБлатИгнаЗаваAcadМедввремразнOuveAnimтеатProjВаÑиконцЧÑриSaveEnglMedeNineмечтmusiWind
домоThomСÑÑлпримГанÑÐикоГригÑпраКозлСилитеатPianRaouÐоÑоÐефеMariRichоднаПечеИллюЕрмамеÑÑмеÑÑ
меÑÑПанкДавыПÑтаLaurДмитNighReadПаÑÑ‚callоднаДореСодеtuchkasMoirавто

yondo 

Nadwozie: E12
Model: 123
Silnik: 123
Rok produkcji: 1988
Do³±czy³: 26 Gru 2025
Sk±d: TBS
Wys³any: 1 Styczeñ 2026, 14:24   
   Imiê: Messsad

ÑайтÑайтÑайтÑайтÑайтÑайтÑайтÑайтÑайтÑайтÑайтÑайтÑайтÑайтÑайтÑайтÑайтÑайтÑайтÑайтÑайтÑайтÑайт
ÑайтÑайтÑайтÑайтÑайтÑайтÑайтÑайтÑайтÑайтÑайтÑайтÑайтÑайтÑайтÑайтÑайтÑайтÑайтÑайтÑайтÑайтÑайт
ÑайтÑайтÑайтÑайтÑайтÑайтÑайтÑайтÑайтÑайтÑайтÑайтÑайтtuchkasÑайтÑайт

Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo