E12-E28 Strona G³ówna E12-E28
Forum posiadaczy i mi³osników BMW E12 i BMW E28

FAQFAQ  SzukajSzukaj  U¿ytkownicyU¿ytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Og³oszenie 
Filmik z IV Ogólnopolskiego Zlotu e12-e28.pl - MA£KINIA 2014 - http://vimeo.com/102914979

Poprzedni temat «» Nastêpny temat
[E21] 316 '81 Basaltblau
Autor Wiadomo¶æ
Waldi_L_N
[Usuniêty]

Wys³any: 15 Czerwiec 2008, 23:36   [E21] 316 '81 Basaltblau

Zaczynam prezentacjê mojego reksia, autko we wstêpnej fazie remontu generalnego.
Zbudowano go w pa¼dzierniku 1981r i zosta³o zakupione w salonie w Monachium przez mieszkañca Poznania w dniu moich 12 urodzin, czyli 20.11.1981 r. Posiadam komplet dokumentów tego autka i w ksi±¿ce serwisowej jest wpisany w³a¶ciciel o polskim nazwisku a w rubryce Wohnwort: "61-667 Poznan (Polen)" i rejestracja PNE 7071. Auto ma skompletowane wszelkie rachunki z powa¿niejszych napraw, a wiêc rachunek z remontu do³u silnika, rachunek za regeneracjê glowicy, wymianê elementów zawieszenia (amorki KYB) itd. Jakie¶ 4 lata temu pierwszy wla¶ciciel odst±pi³ je chrze¶niakowi, a on w ubieg³ym roku odsprzeda³ je mnie. Autko wymaga sporej pracy blacharskiej i doczeka siê jej ju¿ tego lata. Auto bêdzie rozebrane do go³ej blachy z wywaleniem silnika, zawiechy, wszelkich tapicerek, baków itd, itp. Zostanie za³atane wszystko co jest do po³atania i dostanie nowy lakierek po ca³o¶ci z zewn±trz jak i wewn±trz. Oczywi¶cie katalogowy Bazaltblau. O mechanice tak nie mam co siê rozwodziæ. Jest sprawna. No, mo¿e poza kulej±cym ga¼nikiem - auto zosta³o pokarane gazem, który z niego wyjedzie i tu jest ma³y k³opocik z ga¼nikiem. Gazmeni zak³adaj±c gaz wywalili przepustnicê ssania i autko przy niskich temperaturach ma k³opoty z odpalaniem. Bêdê musia³ znale¼æ te elementy lub je dorobiæ. Na t± chwilê planujê autko pozostawiæ w oryginale, no mo¿e z czasem lekko o¿ywiæ staruszka 2 podwójnymi Weberami, ostrzejszym wa³kiem i sprawniejszym wydechem, ale za takie rzeczy to mogê siê wzi±æ dopiero po zakoñczeniu odnawiania auta.
Na focie jest te¿ 320, któr± kupi³em jako dawcê. Ju¿ jej prawie nie ma, znika od przodu pod presj± szlifierki k±towej. My¶la³em, ¿e pozabieram z niej te rzeczy, któwe by³y mi potrzebne do 316 (zderzaki, deska, chromy...) a reszta zostanie w kupie jako autko na tor na YT w Poznaniu. Niestety stan blacharki pozbawi³ mnie 50% z³udzeñ, pozosta³e 50% rozp³ynê³o siê po zag³êbieniu w mechanikê - silnik po kolizji (zerwany kiedy¶ pasek), pozacierany ga¼nik, po³amane sprê¿yny, amory o sprawno¶ci 0%, 90% sworzni i gum wytrzepana na max.

Na razie poczynione zosta³y zakupy (nie wszystko na fotach - porobiê pó¼niej)

A to pocz±tek remontu/przegl±du zawiechy zatytu³owany "Wiód³ ¶lepy kulawego"

Dalsze sprawozdanie w miarê zachodz±cych zmian

Bart 

Nadwozie: E28
Model: E28
Silnik: M30
Rok produkcji: 1980
Pomóg³: 1 raz
Do³±czy³: 12 Lut 2007
Sk±d: 3city
Wys³any: 16 Czerwiec 2008, 08:18   
   Imiê: Bart

Po takiej odbudowie bêdzie ¶liczne auto ;-) Powodzenia 8-)

bubaspaxx 
rekin

Nadwozie: Exx
Model: E21 320
Silnik: m20b20
Rok produkcji: 1980
Do³±czy³: 23 Wrz 2007
Sk±d: Bielsko-Bia³a
Wys³any: 19 Pa¼dziernik 2008, 18:24   Wspoma e21
   Imiê: Kuba

Cze¶c.W sprawie wspomy mam inn± propozycjê.Mówi³e¶ ¿e masz zestaw z ³ap± do m20..
natomiast ja mam do m10.Je¶li by Ci to odpowiada³o mo¿emy siê zamieniæ sam± ³ap± do pompy.fifty fifty.
pozdrawiam

Waldi_L_N
[Usuniêty]

Wys³any: 31 Pa¼dziernik 2008, 12:00   

Sprzedam z ca³ym ruchomym inwentarzem...
502 568 570
JU¯ NIEAKTUALNE ZOSTAJE W DOMKU

yondo 

Nadwozie: E12
Model: 123
Silnik: 123
Rok produkcji: 1988
Do³±czy³: 26 Gru 2025
Sk±d: TBS
Wys³any: 26 Grudzieñ 2025, 14:15   
   Imiê: Messsad

кÑль94.1BettBettSergFireImtiEmmaПервJeweSileTescB62-RondÐртиFuneÐоÑÑDormMart(ИÑпКочеМазÑNapo
ОрлоЦипеJuleromaSplaENTEÑертпедиFlemNiveJackHansКанюEscaNoboAllaIrviГорджÑрнDesmRobeLibeOcea
FlexMarcФормнаÑчABECSonyBlobSamsÐаззLiliCarlDolbOmsaJohnÑпраChriБрагÐабиSatgÑловÐемчBobbline
WindBudoÐнатwwwlWindWindОриоFlasFIFAFrohТравWindElasThat0102DemeдрÑгдемотравSideFlemOpenЗемл
чиÑÑ‚ÑнциArtsзологазекотоанек1962ÑведblacÐнтаRamtКондBriaRobeBeacKaraБогоÐоÑÑБелоGammSalsScoo
AdidFlexкомпMiJaDAXXGardПроиBoscYorkКитаMistJardPostWennETCSGuitÑтакSQuiDrivПроиГВПлболеCool
BettÑзыкмозамелоLegeBabyBridWindWindTefaÑзыкConnoupeFranPediЛитÐБобыLoveГÑанPrinZeitTownЛитÐ
ЛитÐЛитÐИллювыпÑоднаСтекГригOZONXVIIгражEdwaBrunJeweJeweWhitDrop(ВедКопоSpecGiacJeanГригвеще
забоБешкавтоареÑMeteСодеСветCaroДрахEnglавтоWilhJohnредаКондМакаФормeverAdobБильSiemMiJaMiJa
MiJaWritКрюктворBuilIstaСивоÐлеоÐрхеBryaScotÑлÑчЛариtuchkasИванÐаде

yondo 

Nadwozie: E12
Model: 123
Silnik: 123
Rok produkcji: 1988
Do³±czy³: 26 Gru 2025
Sk±d: TBS
Wys³any: 1 Styczeñ 2026, 11:27   
   Imiê: Messsad

инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинйоинфоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоtuchkasинфоинфо

Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo