E12-E28 Strona G³ówna E12-E28
Forum posiadaczy i mi³osników BMW E12 i BMW E28

FAQFAQ  SzukajSzukaj  U¿ytkownicyU¿ytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Og³oszenie 
Filmik z IV Ogólnopolskiego Zlotu e12-e28.pl - MA£KINIA 2014 - http://vimeo.com/102914979

Poprzedni temat «» Nastêpny temat
[E28 524d] ¦lepy //REMONT//
Autor Wiadomo¶æ
slepy 

Nadwozie: E28
Model: 524d
Silnik: m21d24
Rok produkcji: 1986
Do³±czy³: 13 Sty 2016
Sk±d: £om¿a
  Wys³any: 5 Kwiecieñ 2016, 20:56   [E28 524d] ¦lepy //REMONT//
   Imiê: Mateusz

Witam. Od ma³ego interesowa³em siê motoryzacj± wszelkiego rodzaju. Zawsze podoba³y mi siê stare auta ich prosta pancerna konstrukcja i ponad czasowy wygl±d. Zawsze interesowa³ mnie model E30 na w±skiej lampie do momentu w którym przepadkiem natkn±³em siê model E28 i priorytety siê zmieni³y :D Jestem studentem, wiec przedzia³ cenowy w którym chcia³em odszukaæ swoje wymarzone E28 nie by³ wygórowany. W jeden z wolnych dni zacz±³em przegl±daæ og³oszenia z E28. Natkn±³em siê na ciekawy egzemplarz z '86r do odbudowy i stwierdzi³em ¿e musi byæ mój <hyhy>
Przemówi³a do mnie swoim wyposa¿eniem które jak jest do¶æ bogate:
-4x elektryczne szyby
-elektryczny szyberdach
-elektrycznie wysuwana antena
-airbag kierowcy
-halogeny
-ABS
-spryskiwacze reflektorów
-tarcze przód i ty³

210 ANTI-BLOCKIER-SYSTEM ( ABS )
240 LEATHER STEERING WHEEL
286 BMW LM RAD/BMW STYLING
300 ZENTRALVERRIEGELUNG ELEKTRISCH
314 HEATED WINDSCREEN WASHER NOZZLES
350 WAERMESCHUTZGLAS GRUEN, RUNDUM
401 SLIDING/VENT ROOF, ELECTRIC
411 WINDOW LIFTS, ELECTRIC
500 HEADLIGHT WASHER SYS/INTENSIVE CLEANING
682 RADIOANTENNE AUTOMATISCH
902 SONDERKONTROLLE PRESSEWAGEN
940 SPECIAL REQUEST EQUIPMENT
979 VELOURS-FUSSMATTEN VORN UND HI

Silnik który aktualnie znajduje siê w aucie to 2.4d bez turbo rzadko spotykany trochê mu³owaty ale musi wystarczyæ (dla biednego studenta w sam raz) :D

Auto kupi³em bez przedniej szyby i czê¶ciowy rozebranym przodem auta. Z ciekawostek a baga¿niku znalaz³em ko³o zapasowe (felga i opona rok '86 a opona z "cyckami") <y>

Plany co do auta:
1. Rozebranie auta do zera i kompleksowe oglêdziny
2. Ogarniêcie kwest blacharki na tip top
3. Lakierowanie i posk³adanie do kupy
4. Obszycie kierownicy skór±
5. Obszycie boczek fotela kierowcy
6. Zmiana podsufitki na czarn±

Po czê¶ciowym rozebraniu auta jestem bardzo zaskoczony na plus. Auto jest bardzo zdrowe i pracy jest nieco mniej ni¿ pocz±tkowo przypuszcza³em <mina>
Prace nad nim prowadzê u znajomego w gara¿u wiêc nie mogê byæ tam codziennie :/ Ale mam nadziejê ¿e mimo to uda mi siê go ukoñczyæ w przyzwoitym czasie <cwaniak>

Kilka fotek autka:
Z lawety :D

By³em zaskoczony po wykrêceniu poduszki okaza³o siê ¿e nadal tam jest a wszystkie ¶rubki maj± oryginalne zabazpieczenia <szok>

Ostatnio zmieniony przez slepy 7 Kwiecieñ 2016, 20:14, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz  

Dra¿ 

Model: 535i
Silnik: m60b35
Rok produkcji: 81
Do³±czy³: 12 Maj 2013
Sk±d: Poznañ
Wys³any: 5 Kwiecieñ 2016, 21:11   
   Imiê: Krzysztof

Bardzo d³ugo wisia³a na olx :P My¶lê ze to dobry temat jak za t± kase, za ile ostatecznie w³a¶ciciel j± odda³? Jesli to nie tajemnica :P Pod³oga ca³a?

slepy 

Wys³any: 5 Kwiecieñ 2016, 21:21   

Wiem wiem :D Poszed³ za 4300. Pod³oga raczej ca³a bo puki co bêdê musia³ zrobiæ wstawki pod lampki tablicy bo dziurki i jedn± przy uszczelce baga¿nika no i nadkola z ty³u ale dos³ownie pójdzie 1cm reperturki po ca³o¶ci. Pod³oga raczej ca³a, nie widzia³em ale wydaje siê bardzo zdrowa. Jak rozbiorê ca³± wrzucê fotki <oko>
Ostatnio zmieniony przez slepy 6 Kwiecieñ 2016, 09:42, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz  

kotos 

Model: 520iA
Silnik: M52b28
Rok produkcji: 1987
Do³±czy³: 17 Sie 2014
Sk±d: w-wa
Wys³any: 6 Kwiecieñ 2016, 09:02   
   Imiê: Pawe³

Je¿eli ma tak ma³o rdzy a masz plan j± ca³± malowaæ to cena bardzo dobra. Powodzenia

r_marcowy 

Silnik: 2.4
Do³±czy³: 12 Pa¼ 2015
Sk±d: Szczecin
Wys³any: 7 Kwiecieñ 2016, 11:32   
   Imiê: Radek

To jest ta ze Szczecina? Ogólnie ciekawy egzemplarz i ciekawy projekt, bede obserwowaæ postêpy 😃

slepy 

Wys³any: 7 Kwiecieñ 2016, 12:22   

Tak dok³adnie to ten egzemplarz ze Szczecina <oko> Zastanawiam siê nad wyborem lakieru, czy oprócz Diamantschwarz w E28 by³ jaki¶ czarny metalik?

r_marcowy 

Wys³any: 14 Czerwiec 2016, 00:06   

Nie psuj jej innym lakierem. Spróbuj doprowadziæ j± do stanu u¿ywalno¶ci i wzglêdnego orygina³u bo e28 w wolnoss±cym gnoju, z takim wyposa¿eniem to naprawdê rzadko¶æ, jednym s³owem rodzynek <oko>
A tak poza tym to jak prace ?

slepy 

Wys³any: 14 Czerwiec 2016, 10:55   

Ogólnie by³ pomys³ nad 303 cosmosschwarz a na kolejny sezon m30b35 <oczko>
Faktycznie jest to niez³y rodzynek i nie wiem w³asnie co zrobiæ :/ Ostatnio prace zwolni³y ze wzglêdy na zbli¿aj±c± siê sesje <zly> Aktualnie zosta³ wyciêty próg prawy w celu wspawania drugiego. Z zewn±trz wszystko wygl±da³o jak najbardziej dobrze ale to by³o z³udne i sp³ywy z szyberdachu wpuszczone w progi zrobi³y swoje <sciana>

Od 25 bêdê mia³ tydzieñ wolnego wiec zacznie siê piaskowanie spawanie i malowanie.
za nadkolem by³a dziura i jak "fachowiec" to zrobi³ to rêce opadaj± <krzyczy> Trzeba bêdzie to wycinaæ i wspawywaæ od nowa.

W nastêpnym tygodniu zamówiê suchy lód i usunê maty wyg³uszaj±ce. A Tu pogl±dowe zdjêcie ca³o¶ci :]

r_marcowy 

Wys³any: 14 Czerwiec 2016, 13:01   

A zapowiada³a siê tak cukierkowo... Wa¿ne, ¿e dobre podej¶cie do remontu, trzymam kciuki <oko>
A co do lakieru my¶lê, ¿e wiêkszo¶æ Ci powie, ¿e lepiej bêdzie utrzymaæ go zgodnym z vinem. Model z tym z silnikiem produkowany przez dwa lata, wiêkszo¶æ je¿d¿±cych 2.4 to golasy, poza tym jak oddasz go do dobrego lakiernika to e28 w tym odcieniu naprawdê robi wra¿enie <oczko> Najwa¿niejsze aby auto cieszy³o, wiec to ju¿ bêdzie personalna decyzja.

slepy 

Wys³any: 4 Wrzesieñ 2016, 09:40   

Przyszed³ suchy lód i mata posz³a :] Lakiernik poleci³ mi podk³ad poliestrowy, który mi wymiesza³, podobno nie przepuszcza wody i powietrza, jest mega przyczepny nawet do szk³a. Wiec pójdzie niemal wszêdzie ;) do tego w profile zamkniête zostanie wtry¶niêty wosk na gor±co <cwaniak>

zdjêcia trochê nie aktualne ale ostatnio robi³em nocami i ciê¿ko o dobre zdjêcia :/

Adaasko 
Bronzitbeige

Nadwozie: Exx
Model: 335i
Silnik: m30b35
Rok produkcji: 1985'
Do³±czy³: 30 Lip 2010
Sk±d: ten sw±d?
Wys³any: 10 Wrzesieñ 2016, 13:48   
   Imiê: ada¶

Wiêcej zdjêc z roboty!!!

Co do koloru, mam dla Ciebie propozycje nie do odrzucenia - oryginalny <lol>

Do tego siê dorasta, naprawdê.

Obserwuje temat! :)

slepy 

Wys³any: 20 Styczeñ 2017, 08:56   

Uf dawno mnie tu nie by³o, ale to nie znaczy ¿e nic siê nie dzieje <oko> Nie mam zdjêæ z ka¿dego etapu ze wzglêdu na zapominalstwo. Ale to co mam wrzucê tutaj. Z grubszych prac uda³o siê zrobiæ kielich, i kilka innych pierdó³. Prace nie co zwolni³y ze wzglêdu na pogodê i stoj±cego obok BMW Nissana 200sx z JZ pod mask± <mina> Jak pogoda siê unormuje spód auta pójdzie w piasek i zostanie polakierowana i odpowiednio zabezpieczona. Nastêpnie rekinek wyl±duje u blacharza/lakiernika który zrobi nadkola z ty³u, zabezpieczy i polakieruje go na Rubinschwarz <hyhy>
Foto:

To co rude na foto te¿ zosta³o wyciête i wstawione drugie(niestety nie mam foto) poniewa¿ poprzednik spier...i³ sprawê na maxa. Nastêpnie poszed³ piasek podk³ad reaktywny i na to podk³ad poliuretanowy(chyba tak to siê nazywa zawsze zapominam <wstyd2> )

Podszybie by³o byle jak za³atane i wyprowadzone szpachlówk±, tak byæ nie mo¿e. Wkurzy³em siê i zamówi³em w BMW ca³e nowe obramowanie przedniej szyby :D Teraz tylko potrzebuje wolnego weekendu i wszystko bêdzie na miejscu.

A i bym zapomnia³. W miêdzy czasie by³em na Warsaw Moto Show gdzie by³o kilka naprawdê ciekawych rekinów, co bardzo mnie zmotywowa³o do dalszych prac <ok>

PS: Byæ mo¿e w przysz³o¶ci JZ wyl±duje w BMW <tanczy>

Szymi 

Model: 525
Silnik: m52b25
Do³±czy³: 20 Wrz 2015
Sk±d: Bytów
Wys³any: 20 Styczeñ 2017, 12:45   
   Imiê: Szymon

Przy tej rdzy sporo roboty wiem to po sobie :D byle do celu! <mina>

yondo 

Nadwozie: E12
Model: 123
Silnik: 123
Rok produkcji: 1988
Do³±czy³: 26 Gru 2025
Sk±d: TBS
Wys³any: 26 Grudzieñ 2025, 13:18   
   Imiê: Messsad

зажи49.9BettBettRaelKjelLikeЧернСтарErnsBrotDartВелиCherКитаСодеWoodÐртиначаOptiгазеrderWalt
ÑтихДворWhatHermSilvInteCaudМартWindLemoфранчаÑтМакаSensКитанезаStefEmilmicrтелеViveRighDiad
VeinJeanRonaImmaXLIIPrayТимоВÑкоГолÑDramWindElegCarlШеÑтЮДонAlaiAndrSeveÐ’ÑльМодеÑертÐртиÑчил
EtniпаÑÑ‚AnthSimsFishDreaгражWindAwakWindЗалеSonyHardAlonRHIAPolaTonyлюбвBlokCA26(ИМÐJeanVict
GardValiSoftArtsRHINÑнивÑчаÑApplПетрIrviShonAlexWallBurkClifOkamTimoVIIIiPodDawnWortПарфThom
ThomBonhкороSonyБарÑTraiClimBekoNeedDaveYasuSpikЕÑькИталÑтра8978Тишк9051BELLLanzхоропÑихfunk
GardфишкКороHoddКитаBussWindWindPinnклаÑLEGORedmfrieBataBoziЛитÐWorlЛитÐHomoОрлоMamaЕремСтре
ЛитÐДанк(190(190панÑÐльбинÑÑ‚KindMarkotosЩербDschГороBrisOrdeMikhКÑдрSideRidlBremМатвПавлÐлек
КÑцамелеавтоклаÑVolkМареродиÑменавтоБаже1962RogeSoldзанинеблКрÑпÑкÑчEvenцелÑYourSwimSonySony
SonyСафÑSabiШерÑЛапиBariгазевопрKlauнаÑÑ‚WannХинчÑочиtuchkasТрÑхКÑзн

yondo 

Nadwozie: E12
Model: 123
Silnik: 123
Rok produkcji: 1988
Do³±czy³: 26 Gru 2025
Sk±d: TBS
Wys³any: 1 Styczeñ 2026, 10:30   
   Imiê: Messsad

инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинйоинфоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоtuchkasинфоинфо

Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo