[E28 520i] Zinnoberrot - strzał w dziewiątkę :) |
Autor |
Wiadomość |
Stare_dobre_BMW
Nadwozie: Exx
Model: 525i
Silnik: M50B25
Rok produkcji: 1993
|
Wysłany: 15 Grudzień 2012, 18:52 [E28 520i] Zinnoberrot - strzał w dziewiątkę :)
Imię: Grzegorz |
|
|
Witajcie!
W tym wątku przedstawiam Wam historie zakupu i dalsze losy E28 która miała okazję się tu przewinąć...
18.11.2012
Jak co niedziela po obiadku zasiadłem do komputera aby zajrzeć "co tam słychać w internecie". Przeglądając fora, allegro itp natrafiłem na owej stronie na ogłoszenie E28. Zaglądam, a tam bliziutko i cena atrakcyjna. Długo nie myśląc dzwonie, a zaraz potem pakuje narzeczoną do auta i jedziemy do Kielc (40km) Z racji przebudowy dróg dojeżdżamy w sumie o zmierzchu. No więc oglądam lampką tu i tam, słucham sprawdzam. Samochód zardzewiały ale prosty, z wierzchu jako tako wygląda, w środku praktycznie nie zniszczony. bagażnik super, silnik pracuje. Nie wiem czemu ale jakoś mnie nie urzekła, w sumie przestraszyła mnie ta blacharka. Szukałem i byłem nastawiony na zakup auta w jak najlepszym stanie a tą trzeba malować itp. Powiedziałem że przemyśle i się odezwę. Odjechałem stanąłem parę domów dalej i myślę - wziąć/nie wziąć, byłem już zmęczony wiec wymyśliłem że zadzwonię zaproponuje swoją cenę i albo w tę stronę albo w tę. Dzwonię - pan nie odbiera i nie odbiera - pojechałem do domu. W drodze pan oddzwania, proponuję swoją, cenę - mówi że przemyśli. W domu ochłonąłem i zacząłem myśleć logicznie - chłopie czego Ty w sumie chcesz od tego samochodu?! Jest prosty, jeździ, jest tani i blisko, no i ma fajną kierownice i jest czerwony. Pospawają Ci umalujesz sobie i będzie cacy - no i zacząłem żałować że jej nie kupiłem. Po naradach z narzeczoną która nie wiedziała za bardzo jak mi doradzić zdecydowałem że jednak chce ją mieć - no więc dzwonie oznajmiam że ja chce mieć to auto, a pan mówi że miał tyle telefonów że już zgłupiał i nie wie co robić... zasmuciło mnie to trochę bo pomyślałem że pewnie sprzeda komuś innemu, a ja będę sobie pluł w brodę. Obiecał że zanim podejmie jakąś decyzje zadzwoni i że mam pierwszeństwo. Minęła noc o godzinie 9 już nie mogę wytrzymać i dzwonie, po krótkiej rozmowie, dogaduję cenę i wiem że będę miał Rekina Wieczorem jedziemy Turaskiem po Rekina, krótka przejażdżka, umowa i rekin już płynie do mnie
Troche o stanie auta:
Buda - zardzewiałe progi, jeden przedni kielich, z mniej poważnych to drzwi zaczynają się sypać, nadkola z tyłu i klapa tylna bo jakiś łom założył spojler
Wnętrze - ładnie zachowane, fotel kierowcy spruty na oparciu no i chyba tyle. Kierownica Mtech 1, radio blaupunkt, szyber działa, szyby też, lusterko działa, centralny działa.
Silnik i reszta - odpala, jeździ jakichś niepokojących rzeczy nie słychać. Luz na lewarku na biegach, wydech czasem stuknie o podłogę. W samochodzie niestety jest gazownia jeśli rekin zostanie na dłużej to raczej wyleci z auta.
Tydzień później pierwszy raz widziałem samochód za dnia umyłem ją, odkurzyłem, pojeździłem trochę. Wygląda całkiem nieźle. Jeździ się bardzo przyjemnie. Jak na 2.0 jest całkiem żwawa Zainteresowanie na drodze jest No to chyba tyle pokrótce. Ja jestem zadowolony i moja pani chyba też cieszy się ze będziemy mieli czym jechać na zlot rekinów Jeszcze parę dni postoi pod chmurką bo na razie E21 na części okupuje garaż. Później będzie sobie stała w suchym i bezpiecznym miejscu.
Dane pojazdu
Art.
Wartość
Numer podwozia WBADK510009642122
Kod typu 4051
Typ 520 I (EUR)
Typoszereg E E28 ()
Seria 5
Rodzaj konstrukcji LIM
Układ kierowniczy LL
Drzwi 4
Silnik M20
Pojemność skokowa 2.00
Moc 0
Napęd HECK
Skrzynia biegów MECH
Kolor ZINNOBERROT (138)
Tapicerka ANTHRAZIT (0129)
Data prod. 1986-02-13
Wyposażenie
Kod Nazwa (interfejs) Nazwa (ETK)
S235A TRAILER-HITCH WITH REMOVABLE HEAD Hak holowniczy ze zdejmowaną głowicą
S300A ZENTRALVERRIEGELUNG ELEKTRISCH Centralny zamek z autoalarmem
S311 ELEKTRISCHER BEIFAHRERSPIEGEL
S320A MODEL DESIGNATION, DELETION Brak napisu modelu
S400A SLIDING SUNROOF MANUAL Dach przesuwno-uchylny obsług. ręcznie
S428A WARNING TRIANGLE Trójkąt ostrzegawczy i apteczka
S494A SEAT HEATING F DRIVER/FRONT PASSENGER Podgrzwanie fotela kierowcy/pasażera
S915A nur Boden konserviert Brak konserwacji pokrycia zewn.
Nie wiem czemu mój aparat robi takie liche zdjęcia. Niby nie najgorszy a takie jakieś nieostre. Nie umiem go ustawić. Może opowiem coś o wnętrzu skoro przesyłam fotki. Podsufitka w super stanie. Deska bez skazy. Boczki idealne. Chwilowo niebieski fotel ale mam też oryginalny. Obydwa fotele do niewielkiej naprawy ( szukam takiego materiału albo całych jakby ktoś miał). Kanapa ok. W samochodzie całe wyposażenie jest sprawne, nie działa tylko któreś lusterko, nawet podgrzewka chodzi Pokazuję też fotki silnika no i ten nieszczęsny kielich ;I Nie mogłem się powstrzymać aby nie pojeździć trochę przed zimą i przyprowadziłem go sobie na dwa dni. Mechanicznie całkiem, całkiem. Trzeba zrobić małe poprawki aby lepiej odpalała na zimnym a także poprawić luz na lewarku bo trochę uciążliwy. Poza tym jak najbardziej ok. Teraz zapadła już w zimowy sen, czekając na lepsze czasy i rehabilitacje, ew na wiosenny wyjazd.
A teraz małe pytanie.
Wyobraźcie sobie że te felgi z przodu są w idealnym stanie. Na których bardziej się podoba?
Ja chyba obstawiam na 14 bo są oryginalne, a takie jest założenie. Choć chyba najbardziej chciałbym turbinki. Sam już niewiem.
Dane pojazdu
Art.
Wartość
Numer podwozia WBADK510009642122
Kod typu 4051
Typ 520 I (EUR)
Typoszereg E E28 ()
Seria 5
Rodzaj konstrukcji LIM
Układ kierowniczy LL
Drzwi 4
Silnik M20
Pojemność skokowa 2.00
Moc 0
Napęd HECK
Skrzynia biegów MECH
Kolor ZINNOBERROT (138)
Tapicerka ANTHRAZIT (0129)
Data prod. 1986-02-13
Wyposażenie
Kod Nazwa (interfejs) Nazwa (ETK)
S235A TRAILER-HITCH WITH REMOVABLE HEAD Hak holowniczy ze zdejmowaną głowicą
S300A ZENTRALVERRIEGELUNG ELEKTRISCH Centralny zamek z autoalarmem
S311 ELEKTRISCHER BEIFAHRERSPIEGEL
S320A MODEL DESIGNATION, DELETION Brak napisu modelu
S400A SLIDING SUNROOF MANUAL Dach przesuwno-uchylny obsług. ręcznie
S428A WARNING TRIANGLE Trójkąt ostrzegawczy i apteczka
S494A SEAT HEATING F DRIVER/FRONT PASSENGER Podgrzwanie fotela kierowcy/pasażera
S915A nur Boden konserviert Brak konserwacji pokrycia zewn.
Większe fotki są jeszcze tu.
https://picasaweb.google.com/111863014069555049383/E28520i86 |
_________________ www.orr-bmw.pl |
|
|
|
|
 |
Kargul1005

Nadwozie: E28
Model: 520i
Silnik: m20b20
Rok produkcji: 1987
Pomógł: 3 razy Dołączył: 03 Lis 2007 Posty: 1468 Skąd: Toruń
|
Wysłany: 15 Grudzień 2012, 23:24
Imię: Rafał |
|
|
Fajny kolor i chyba najlepiej brzmiący silnik montowany w e28 |
_________________ E28 520i nerzbraun mettalic >>>Remont<<<
dupowóz:
Kałdi A4 LPG |
|
|
|
 |
Stare_dobre_BMW
|
Wysłany: 16 Grudzień 2012, 00:10
|
|
Dźwięk faktycznie jest piękny nieszczelny wydech dodaje mu roku pewien gość określił to tymi słowami "zagrało jak u starego dziadka w piersiach" |
|
|
|
 |
Dominik4x4
Diesel Power
Model: 524td
Silnik: M21D24
Rok produkcji: 04.87
|
Wysłany: 21 Grudzień 2012, 18:18
Imię: Dominik |
|
|
Kolorek elegancki rzadko spotykany |
_________________ E28 524td 04/87 było
R1100R ' 05/95
JeeP Cherokee XJ 2,5td 05/92
Audi 200 C3 2,2 05/90 Turbo mit rakiet
 |
|
|
|
 |
Piekarz

Model: 525e
Silnik: M20B27
Rok produkcji: 1985
Pomógł: 1 raz Dołączył: 27 Sty 2012 Posty: 294 Skąd: Puszcza Biała
|
Wysłany: 21 Grudzień 2012, 21:19
Imię: Łukasz |
|
|
Ładna baza fajny kolor, czekam na zmiany |
|
 |
Stare_dobre_BMW
|
Wysłany: 23 Styczeń 2013, 21:43
|
|
Zakupiony został fotel w bdb stanie. Zastąpi on miejsce niebieskiego. Mam oryginalny ale jest w kiepskim stanie. Muszę sprawdzić czy działa w nim podgrzewanie, bo jeśli tak to zostanie przełożone obicie z nowego nabytku. Wraz z fotelem nabyłem też rygielki i ramkę wokół klamki. Jeszcze tylko poprawić fotel pasażera i kierownice i będę miał wnętrze w świetnym stanie Gałkę do radia też udało mi się dobrać
Po sprzedaży E32 strasznie żałowałem że sprzedałem ją z kołami. po ponad pół rocznych poszukiwaniach udało znaleźć się takie oto brzydkie i brudne felgi z oponami początkowo przeszło mi przez myśl aby założyć je do Kombi ale stwierdziłem że lepiej niż na białych chyba nie może wyglądać. Więc skoro jest rekin i skoro są felgi... można zrobić coś fajnego dalej można się już domyślić że zadziałaja tez siły grawitacji
A tu takie z przewietrzenia Rekina, tak jej sie spodobał śnieg, że godzinę wjeżdżałem z powrotem do garażu...
 |
|
|
|
 |
deric
(Oo==[][]==oO)
Model: 528i
Silnik: M52B28
Rok produkcji: 10/85r
|
Wysłany: 25 Styczeń 2013, 10:17
Imię: Dominik |
|
|
no felunek calkiem wporzo co bedziesz dalej robil?? |
|
|
|
 |
Stare_dobre_BMW
|
Wysłany: 25 Styczeń 2013, 19:46
|
|
Do maja będę robił drobiazgi i zbierał rupiecie. W maju jadę na zlot a po zlocie rozbieram. Taki jest plan. Jak będzie się okaże. Miała być teraz robiona blacharka ale bałem się że się nie wyrobie na maj więc odpuściłem. |
|
|
|
 |
Stare_dobre_BMW
|
Wysłany: 6 Luty 2013, 22:56
|
|
Wreszcie dwa takie same fotele. Reszta gratów też na swoim miejscu. Koła jednak nie trafią do czerwonej bo po pierwsze wygląda na nich karykaturalnie, druga sprawa to z tyłu wystają prawie 3cm. Więc znów jestem przy wizji oryginału. A i zanabyłem ładną maskę bo moja trochę przełamana. |
|
|
|
 |
Mulder

Model: M535i
Silnik: m30b35
Rok produkcji: 1986
Pomógł: 12 razy Dołączył: 09 Gru 2011 Posty: 1921 Skąd: Bydgoszcz
|