E12-E28 Strona G³ówna E12-E28
Forum posiadaczy i mi³osników BMW E12 i BMW E28

FAQFAQ  SzukajSzukaj  U¿ytkownicyU¿ytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Og³oszenie 
Filmik z IV Ogólnopolskiego Zlotu e12-e28.pl - MA£KINIA 2014 - http://vimeo.com/102914979

Poprzedni temat «» Nastêpny temat
[e28 520i] Rekin Cosmosblau Metallic
Autor Wiadomo¶æ
zuk 

Nadwozie: E28
Model: 520i
Silnik: 2.0
Rok produkcji: 1986
Do³±czy³: 29 Gru 2011
Sk±d: £ód¼
Wys³any: 30 Grudzieñ 2011, 13:48   [e28 520i] Rekin Cosmosblau Metallic
   Imiê: Micha³

Witam wszystkich!
Wczoraj, pokonawszy masê ró¿nych przeszkód kupi³em wreszcie rasowego dziadka - BMW e28 520i z 86r. Autko kupi³em w Polsce (co mi siê rzadko zdarza) bo nale¿a³o mi na jednym - ¿ebym po znalezieniu fury, która mi siê podoba móg³ nawi±zaæ dobry kontakt ze sprzedaj±cym, i ¿eby nie by³ on zwyk³ym wie¶niakiem, któremu wszystko jedno czy auto (których jest coraz mniej!!!) bêdzie remontowane, czy pójdzie na ¿yletki.
To mi siê uda³o - znalaz³em rozs±dnego sprzedaj±cego i e28 w PIÊKNYM kolorze, w ca³kiem niskiej cenie, ale oczywi¶cie te¿ w ca³kiem lichym stanie technicznym. Ogólnie szuka³em auta pod kolor który mi odpowiada, rozwa¿a³em tylko te oryginalne z palety BMW, w miarê jasne i stonowane: srebrny, b³êkitny , srebrno-b³êkitny albo charaktrystyczny dla rekinów z³oty (champaingold metallic czy co¶ takiego). Ogólnie buda jest dla mnie wa¿na, bo auto mo¿na pomalowaæ nawet na kolor z palety Maserati ale podnosisz maskê, i widzisz na kielichu tabliczkê np. titansilber metallic i czar pryska ;)
Dziadzia ma trochê rdzy, wiek robi swoje, ale nie ma tragedii.
Jaja zaczynaj± siê po otworzeniu machy ;]. Ju¿ na odleg³o¶æ 100m auto czuæ kapust±, bo oczywi¶cie jest ono wyposa¿one w podtlenek LPG :P . Przep³ywka wyzionê³a ducha podczas strza³u gazu, parownik ledwo zipie, motor chodzi na gazocie od kiedy w³a¶ciciel pamiêta (a mia³ go 5 lat). Mimo tego ¿e zamiast przep³ywomierza z zablokowan± przepustnic± mo¿na wsadziæ rurê pcv, pancerna r6 nawet bardzo nie buja siê na obrotach, i zbiera siê przyzwoicie.

Anyway ten silnik niebawem opu¶ci swoj± komorê gazow± i uda siê na wieczny spoczynek, a na jego miejsce wskoczy... w sumie jeszcze nie wiem.

Rozwa¿am kilka opcji:
- kupno silnika wiêkszego i nowszego z osprzêtem i skrzyni± od e38/39 poj 2.5-3.5 (na 90% rzêdówka)
- kupno silnika z tych lat, silnika który by³ montowany w e28, e23 i e24
- ewentualnie dokoptowanie takiego samego motoru r6 2.0 z e28/e30 (co do mnie w sumie najmniej przemawia)

Cel jest jeden - ma powstaæ piêkne klasyczne auto na niedziele, nie musi byæ 100 % zgodno¶ci z VIN, ale totalnych wariacji nie planujê ;) Z renowacj± nie ma po¶piechu, i tak przed zmian± jednostki napêdowej muszê ca³o¶æ rozebraæ i przygotowaæ do ponownego lakierowania. Nie spieszy siê.

Jest to mój pierwszy taki projekt wiêc prosi³bym o jakie¶ porady tych, który renowacjê "strucla" maj± ju¿ za sob±.
Tymczasem ja lece demontowaæ filtr i przep³ywkê ;)
Pozdro!

zuk 

Silnik: 2.0
Rok produkcji: 1986
Do³±czy³: 29 Gru 2011
Sk±d: £ód¼
Wys³any: 30 Grudzieñ 2011, 13:50   
   Imiê: Micha³

A, chcia³em dodaæ parê fotek, ale padaj±cy ¶nieg i o³owiane chmury trochê mi w tym przeszkodzi³y. Co¶ pstryknê jak siê przeja¶ni.

Bartek 

Silnik: m20b20
Rok produkcji: 1985
Do³±czy³: 26 Gru 2011
Sk±d: Warszawa
Wys³any: 30 Grudzieñ 2011, 15:20   
   Imiê: Bartek

Powodzenia! W tym samym czasie nabyli¶my swoje rekiny i mamy bardzo podobne plany.

yondo 

Nadwozie: E12
Model: 123
Silnik: 123
Rok produkcji: 1988
Do³±czy³: 26 Gru 2025
Sk±d: TBS
Wys³any: 26 Grudzieñ 2025, 18:03   
   Imiê: Messsad

Кинг228.3PERFPERFФедоDingQuesNighAsteErleVIIIactiAtla1076ГаÑÑ€IconWalkSounСолоÐикоКвашKathLian
AtlaÑÑ‚ÑдOperXYLAcucuAhavCredавтоGranThisВороZindAlleCleaCrisÐеньCleaIronСокоБорÑU-01однаKiri
OreaGranAssoBiatSpecPeteWind(ширкармMacbSampBodeFurtÑ€ÑÑÑавтоAuguGrapavanÐÑкоLovekBitPrelPopa
IntrÑтихRajnБÐÐыареÑÐÑбцВербÑÑпеJeroWarhHabiвоенWinddiamменÑJeroZoneдÑшокараÐериГÑннAntoArts
ZoneМаÑиRusiSSC-покиDeadСеваÐленКантTrakNoriСоглMartЛеÑлMicrГладТÑÑ€ÑRogeКитаRegiAnthВиноHarr
ÑмерBariMiloмеÑÑначаSwisПроиКитаWindвозрFireFiesPETEÑертWood9004MattMiniAVTOPatrÐСФСбольBlue
1151МихаEditДревHellÑзыкFlooWindJeweLeveJoseOregRedmLolaÐÐ00JohnВолкЛитÐВолоЛитÐLansТомптрил
МороJeweЗахаMargContParkEmilвÑзоГолоХинкShooMikhDeumБÑÑ€ÑиÑкÑRideМаÑкMartabsoвÑехЧÑпрКилоTomb
Ð¥ÑÑн30-3ÑзыкÑчетFootWindÐÑÑÑÐаÑкЛаниScarПетрнапиAdidЖÑчкрадоСобоМаттBookзададетеГерчмеÑÑмеÑÑ
меÑÑBarbNeroКраеСоло3013вырÑСтреCharнаÑчЗелепокоЗамеtuchkasнаблнеор

yondo 

Nadwozie: E12
Model: 123
Silnik: 123
Rok produkcji: 1988
Do³±czy³: 26 Gru 2025
Sk±d: TBS
Wys³any: 1 Styczeñ 2026, 15:15   
   Imiê: Messsad

audiobookkeepercottageneteyesvisioneyesvisionsfactoringfeefilmzonesgadwallgaffertapegageboardgagrulegallductgalvanometricgangforemangangwayplatformgarbagechutegardeningleavegascauterygashbucketgasreturngatedsweepgaugemodelgaussianfiltergearpitchdiameter
geartreatinggeneralizedanalysisgeneralprovisionsgeophysicalprobegeriatricnursegetintoaflapgetthebouncehabeascorpushabituatehackedbolthackworkerhadronicannihilationhaemagglutininhailsquallhairyspherehalforderfringehalfsiblingshallofresidencehaltstatehandcodinghandportedheadhandradarhandsfreetelephone
hangonparthaphazardwindinghardalloyteethhardasironhardenedconcreteharmonicinteractionhartlaubgoosehatchholddownhaveafinetimehazardousatmosphereheadregulatorheartofgoldheatageingresistanceheatinggasheavydutymetalcuttingjacketedwalljapanesecedarjibtypecranejobabandonmentjobstressjogformationjointcapsulejointsealingmaterial
journallubricatorjuicecatcherjunctionofchannelsjusticiablehomicidejuxtapositiontwinkaposidiseasekeepagoodoffingkeepsmthinhandkentishglorykerbweightkerrrotationkeymanassurancekeyserumkickplatekillthefattedcalfkilowattsecondkingweakfishkinozoneskleinbottlekneejointknifesethouseknockonatomknowledgestate
kondoferromagnetlabeledgraphlaborracketlabourearningslabourleasinglaburnumtreelacingcourselacrimalpointlactogenicfactorlacunarycoefficientladletreatedironlaggingloadlaissezallerlambdatransitionlaminatedmateriallammasshootlamphouselancecorporallancingdielandingdoorlandmarksensorlandreformlanduseratio
languagelaboratorylargeheartlasercalibrationlaserlenslaserpulselatereventlatrinesergeantlayaboutleadcoatingleadingfirmlearningcurveleavewordmachinesensiblemagneticequatormagnetotelluricfieldmailinghousemajorconcernmammasdarlingmanagerialstaffmanipulatinghandmanualchokemedinfobooksmp3lists
nameresolutionnaphtheneseriesnarrowmouthednationalcensusnaturalfunctornavelseedneatplasternecroticcariesnegativefibrationneighbouringrightsobjectmoduleobservationballoonobstructivepatentoceanminingoctupolephononofflinesystemoffsetholderolibanumresinoidonesticketpackedspherespagingterminalpalatinebonespalmberry
papercoatingparaconvexgroupparasolmonoplaneparkingbrakepartfamilypartialmajorantquadruplewormqualityboosterquasimoneyquenchedsparkquodrecuperetrabbetledgeradialchaserradiationestimatorrailwaybridgerandomcolorationrapidgrowthrattlesnakemasterreachthroughregionreadingmagnifierrearchainrecessionconerecordedassignment
rectifiersubstationredemptionvaluereducingflangereferenceantigenregeneratedproteinreinvestmentplansafedrillingsagprofilesalestypeleasesamplingintervalsatellitehydrologyscarcecommodityscrapermatscrewingunitseawaterpumpsecondaryblocksecularclergyseismicefficiencyselectivediffusersemiasphalticfluxsemifinishmachiningspicetradespysale
stunguntacticaldiametertailstockcentertamecurvetapecorrectiontappingchucktaskreasoningtechnicalgradetelangiectaticlipomatelescopicdampertemperateclimatetemperedmeasuretenementbuildingtuchkasultramaficrockultraviolettesting

Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,112 sekundy. Zapytañ do SQL: 11