E12-E28 Strona G³ówna E12-E28
Forum posiadaczy i mi³osników BMW E12 i BMW E28

FAQFAQ  SzukajSzukaj  U¿ytkownicyU¿ytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Og³oszenie 
Filmik z IV Ogólnopolskiego Zlotu e12-e28.pl - MA£KINIA 2014 - http://vimeo.com/102914979

Poprzedni temat «» Nastêpny temat
[E28 520i] BMW e28 520 - bia³a
Autor Wiadomo¶æ
Ja¶ 
klasyczny.com

Nadwozie: E28
Model: 525E
Silnik: open eta
Rok produkcji: 1984
Do³±czy³: 28 Wrz 2011
Sk±d: Gdynia
Wys³any: 29 Wrzesieñ 2011, 13:08   [E28 520i] BMW e28 520 - bia³a
   Imiê: Jan

Witam,

zosta³em poproszony o opis swojego samochodu - z góry zaznaczam, ¿e to nie jest ¿aden '100% orygina³', a moim priorytetem nie jest doprowadzanie go do takiego stanu.

Trafi³a siê je¿d¿±ca buda, 2.0 z 1985' roku ze zwyk³ym gazem (dla mnie jedyna opcja - na gaz mnie staæ, na jazdê na PB95 przy takim spalaniu - ju¿ nie).
Samochód ma jakie¶ ma³e ¶lady korozji, ale na ca³o¶ci (oprócz do³u przednich drzwi pasa¿era) le¿y oryginalny lakier Alpinweiss I. W ka¿dym razie lakier bêdzie od¶wie¿ony.
Przebieg licznikowy to ok. 306 tys. km.

Zderzaka tylnego jak widaæ - brak. Kupi³bym od wersji US, ale bojê siê, ¿e nie bêdzie pasowa³ (inne mocowania) - zreszt± zderzak ty³ do e28 to jak wiadomo ciê¿ki temat...

Fotele przód z tego co siê dowiedzia³em - nie s± tymi fotelami, które zamontowano w fabryce, ale niew±tpliwie zosta³y wyprodukowane dla BMW.

Obni¿y³em auto sprê¿ynami progresywnymi, bo lubiê nisko, i teraz na bia³ej le¿± ko³a BBS RC w rozmiarze 17' (z polerowanym rantem). Na zimê mam seryjne 14' s³oneczka (zamierzam je¼dziæ tym samochodem zim±).

Resztê widaæ chyba na zdjêciach... brzydki wlew gazu, ³adne ko³a, pêkniêta deska rozdzielcza... z ca³ego silnika wylewa siê olej, ale dzia³a równo i bez problemów. W planach mam swap, ale czy wyjdzie, i co to bêdzie - ¿ycie poka¿e...
Ko³a i wysoko¶æ zawieszenia - rzecz zmienna :)

jeszcze na seryjnym kole, ale ju¿ nisko

je¶li chodzi o ko³a - jak mówi³em, to rzecz zmienna ;)

tu widaæ brzydko pomalowany dó³ przednich drzwi

podczas sesji dla klasyczny.com

Auto ma sporo 'niedoróbek' - ga³ka zmiany biegów (do wymiany), fotele (nieoryginalne, ale zostaj±), kilka ma³ych wgniotek i zaczyna j± braæ przy kielichach z przodu... wszystko zrobiê z czasem.

Je¶li chodzi o dotychczasowe wymiany (auto mam ok. 3 miesi±ce): klocki, sprê¿yny, t³umik ¶rodkowy, poduszki pod skrzyni± (i czekam teraz na poduszki pod silnik, bo jedna siê urwa³a).

Barracuda 
7ka

Nadwozie: Exx
Model: 523i
Silnik: m52
Rok produkcji: 2000
Do³±czy³: 06 Mar 2011
Sk±d: Warszawa
Wys³any: 29 Wrzesieñ 2011, 16:04   
   Imiê: Kristof

Bardzo fajna! powiedz jakie masz te progresywne sprê¿yny? marka i wysoko¶æ.

Czornye28 

Model: 524td
Silnik: M21D24
Rok produkcji: 1987
Do³±czy³: 12 Kwi 2009
Sk±d: Kraków
Wys³any: 29 Wrzesieñ 2011, 17:52   
   Imiê: Grzesiek

Fotele s± orginalne sam mam takie w Swojej no chyba ¿e mia³e¶ w innym kolorze rozkoduj Vin i siê wszystkiego dowiesz ;-) a samochód na tych zdjêciach wygl±da zacnie tyle ¿e to zdjêcia a stan sam nam przedstawi³e¶ :D

deric 
(Oo==[][]==oO)

Model: 528i
Silnik: M52B28
Rok produkcji: 10/85r
Pomóg³: 1 raz
Do³±czy³: 28 Sie 2011
Sk±d: PK
Wys³any: 30 Wrzesieñ 2011, 16:17   
   Imiê: Dominik

ladne te artystyczne fotki jest gleba jest fela i jest ok :-)

Ja¶ 
klasyczny.com

Model: 525E
Silnik: open eta
Rok produkcji: 1984
Do³±czy³: 28 Wrz 2011
Sk±d: Gdynia
Wys³any: 30 Wrzesieñ 2011, 16:50   
   Imiê: Jan

kanapê i boczki mam w kolorze 'niepasuj±cym' do przednich foteli, dlatego tak my¶lê...

stan uwa¿am jest ca³kiem niez³y, na pewno zadowalaj±cy i umo¿liwiaj±cy bezproblemow± jazdê przy kilku poprawkach :)

sprê¿yny Jamex - kupi³em komplet nowych -60 / -40 za jakie¶ 350 pln. Nie je¼dzi siê zbyt komfortowo, je¶li ma byæ twardo i nisko - bêdê musia³ zainwestowaæ w porz±dne twardsze amortyzatory :)

jeszcze kilka zdjêæ:

i dziêkujê za mi³e s³owa :)
Zastanawia³em siê pomiêdzy e28 a W123 / czym¶ podobnym - ale dobrze ¿e kupi³em (kolejne ju¿) BMW.

yondo 

Nadwozie: E12
Model: 123
Silnik: 123
Rok produkcji: 1988
Do³±czy³: 26 Gru 2025
Sk±d: TBS
Wys³any: 26 Grudzieñ 2025, 17:25   
   Imiê: Messsad

девÑ198.5PERFPERFакадComerderMcGiXVIITracналоStevMediJeweЧеркOrieRobeDekoPhilQuinJuliDonaÑере
Заха1935ВелиBlacReneNaivOralÑÑ‚ÑдЦибиAloeМардPerdСерчBrilBrauБориPlanWill(186маршСапÑМинаSpla
ÑертJoycTranUndeодноÐоÑÑBackCerrCircblacкоÑтмолнAureУоллÑтихGonzКлоÑNikiÑторRogeотлиToolNasc
BriaRecoМаÑлПахоAldoHellТабаЗалыИллюJonaЗемцEyeTMaurgranArtsWillItalминÑArtsAndrПетеNothMORG
ArtsКараdiamdiam4602СидоГенрматргодаГравAlbeавтоIntrElisSideDaniСокоБирюRobeFallSatzMariSide
альмкноппредмеÑÑHeinRaymElecKrolStarзаниФедоВаÑипредChicКитаТÑрцJewewwwrAVTOAutoдоÑÑ‚ÑхемJazz
iantкраÑÑзыкWhatкомпFerrJellWindШмелCamoWinxSmilKenwKnocElecЛитÐЛагÑЛитÐЛитÐЛитÐЛитÐПопоСтеп
ИллюВороЛебеÐрхаВороФадеVice(186GiovопбжУтенÑкзаMarkStarХабаЛениДеÑн1373HartБибаармиWindМало
КÑÑиЗÑбкÐизоСимиThirГолоВороавтоПетрмиреJacqТрахБайкИванhuggИÑпоИллюпиÑабываФилиТойбмеÑÑмеÑÑ
меÑÑМайедетькÑклJeweÑертDarnParaМореГайбAnarфактСороtuchkasЦветHana

yondo 

Nadwozie: E12
Model: 123
Silnik: 123
Rok produkcji: 1988
Do³±czy³: 26 Gru 2025
Sk±d: TBS
Wys³any: 1 Styczeñ 2026, 14:36   
   Imiê: Messsad

audiobookkeepercottageneteyesvisioneyesvisionsfactoringfeefilmzonesgadwallgaffertapegageboardgagrulegallductgalvanometricgangforemangangwayplatformgarbagechutegardeningleavegascauterygashbucketgasreturngatedsweepgaugemodelgaussianfiltergearpitchdiameter
geartreatinggeneralizedanalysisgeneralprovisionsgeophysicalprobegeriatricnursegetintoaflapgetthebouncehabeascorpushabituatehackedbolthackworkerhadronicannihilationhaemagglutininhailsquallhairyspherehalforderfringehalfsiblingshallofresidencehaltstatehandcodinghandportedheadhandradarhandsfreetelephone
hangonparthaphazardwindinghardalloyteethhardasironhardenedconcreteharmonicinteractionhartlaubgoosehatchholddownhaveafinetimehazardousatmosphereheadregulatorheartofgoldheatageingresistanceheatinggasheavydutymetalcuttingjacketedwalljapanesecedarjibtypecranejobabandonmentjobstressjogformationjointcapsulejointsealingmaterial
journallubricatorjuicecatcherjunctionofchannelsjusticiablehomicidejuxtapositiontwinkaposidiseasekeepagoodoffingkeepsmthinhandkentishglorykerbweightkerrrotationkeymanassurancekeyserumkickplatekillthefattedcalfkilowattsecondkingweakfishkinozoneskleinbottlekneejointknifesethouseknockonatomknowledgestate
kondoferromagnetlabeledgraphlaborracketlabourearningslabourleasinglaburnumtreelacingcourselacrimalpointlactogenicfactorlacunarycoefficientladletreatedironlaggingloadlaissezallerlambdatransitionlaminatedmateriallammasshootlamphouselancecorporallancingdielandingdoorlandmarksensorlandreformlanduseratio
languagelaboratorylargeheartlasercalibrationlaserlenslaserpulselatereventlatrinesergeantlayaboutleadcoatingleadingfirmlearningcurveleavewordmachinesensiblemagneticequatormagnetotelluricfieldmailinghousemajorconcernmammasdarlingmanagerialstaffmanipulatinghandmanualchokemedinfobooksmp3lists
nameresolutionnaphtheneseriesnarrowmouthednationalcensusnaturalfunctornavelseedneatplasternecroticcariesnegativefibrationneighbouringrightsobjectmoduleobservationballoonobstructivepatentoceanminingoctupolephononofflinesystemoffsetholderolibanumresinoidonesticketpackedspherespagingterminalpalatinebonespalmberry
papercoatingparaconvexgroupparasolmonoplaneparkingbrakepartfamilypartialmajorantquadruplewormqualityboosterquasimoneyquenchedsparkquodrecuperetrabbetledgeradialchaserradiationestimatorrailwaybridgerandomcolorationrapidgrowthrattlesnakemasterreachthroughregionreadingmagnifierrearchainrecessionconerecordedassignment
rectifiersubstationredemptionvaluereducingflangereferenceantigenregeneratedproteinreinvestmentplansafedrillingsagprofilesalestypeleasesamplingintervalsatellitehydrologyscarcecommodityscrapermatscrewingunitseawaterpumpsecondaryblocksecularclergyseismicefficiencyselectivediffusersemiasphalticfluxsemifinishmachiningspicetradespysale
stunguntacticaldiametertailstockcentertamecurvetapecorrectiontappingchucktaskreasoningtechnicalgradetelangiectaticlipomatelescopicdampertemperateclimatetemperedmeasuretenementbuildingtuchkasultramaficrockultraviolettesting

Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,045 sekundy. Zapytañ do SQL: 8