Mikulak_BMW

Nadwozie: E28
Model: 524td
Silnik: M21
Rok produkcji: 1985
Do³±czy³: 25 Lis 2009 Posty: 143 Sk±d: Warszawa
|
Wys³any: 8 Wrzesieñ 2020, 20:05 BMW e30 V12
Imiê: Micha³ |
|
|
Przedstawiam projekt, który chodzi³ mi po g³owie. Dzi¶ wiem, jak trudno by³oby mi go samemu zrealizowaæ. Jednak znalaz³ siê kto¶ na tyle odwa¿ny, by przy odpowiednich funduszach pozwoliæ mi wykonaæ to auto.
Body pochodzi od Mikinki.
Zawieszenie gwintowane ISC, belka z ty³u Compact, przód piasty 5x120 bez giêcia wahaczy!
Jest do¶æ szeroko, felgi z przodu - 18x8,5, ty³ - 18x10.
Auto je¼dzi po rozecie Wróbla na Bemowie i daje radê. Brak awarii tu sukces mojego zespo³u
Silnik V12 po kilku modyfikacjach osi±gn±³ 350 koni mechanicznych i 500 Nm.
By zmie¶ciæ 12 cylindrów potrzeba by³o bardzo du¿o pracy. Jednak by³o warto.
Silnik odpalony na EMU, co daje du¿e mo¿liwo¶ci.
Du¿o osób nas straszy³o, ¿e auto bêdzie siê ¼le prowadzi³o. Muszê zdementowaæ te plotki, aluminiowy blok i walka o poprawny rozk³ad masy przynios³y pozytywny efekt. Nie jest to tylko moje subiektywne zdanie, organizator rozety, kierowca rajdowy Piotrek Wróblewski pochwali³ samochód za zawieszenie i do¶æ dobre prowadzenia, jak na auto napêdzane na jedn± o¶.
Niebawem kolejna aktualizacja, gdy¿ zapad³a decyzja o monta¿u dwóch turbosprê¿arek. Ju¿ nie mogê siê doczekaæ jazdy próbnej. Auto obecnie jest do¶æ szybkie, ale co wa¿ne bardzo zrywne i trzeba siê mocno pilnowaæ za kierownic±. |
|
Mikulak_BMW

|
Wys³any: 4 Kwiecieñ 2023, 21:40
|
|
Jak to w ¿yciu bywa, wszystko szybko siê nudzi. Mój zespó³ lubi wyzwania i tak postanowili¶my w Mikulski Motorsport, ¿e zaimplikujemy dwie turbosprê¿arki z silnika N55. To rozpoczê³o efekt domina i znów trzeba by³o rozebraæ samochód do ostatniej ¶rubki :hammer:
Turbosprê¿arki umiejscowione w pod pod³og±, wcze¶niej by³ tam zbiornik paliwa. Miejsce do¶æ nietypowe, ale jest wiele argumentów za.
Skoro samochód ma byæ projektem dopracowanym w ka¿dym szczególe, trzeba zadbaæ o stronê wizualn±. Lakier to Misano Red z BMW M3 E30. |
|
Mikulak_BMW

|
Wys³any: 24 Sierpieñ 2023, 23:05
|
|
Auto ju¿ posk³adane po lakierowaniu.
Hamulce z M3 E92, adaptery w³asnej konstrukcji.
Kute korbowody da³y przy okazji CR 8,3:1 i mo¿na dmuchaæ.
Cienka seria musia³a ust±piæ kutym odpwiednikom.
Tak to wysz³o.
Nowe trubosprê¿arki GTX3076(80)R
Jedna z dostaw czê¶ci, ostatnio sporo nam trzeba.
Jakim¶ cudem wesz³o BBs CH 19x8,5 i 10x19. W e30 to kosmos
Sprzêg³o SACHS Perofrmance i dwie tarcze, mo¿e wytrzymaæ 1300Nm.
Zestaw 6ciu p³ytek do szpery.
Uk³ad paliwowy juz przebudowany. |
|