E12-E28 Strona G³ówna E12-E28
Forum posiadaczy i mi³osników BMW E12 i BMW E28

FAQFAQ  SzukajSzukaj  U¿ytkownicyU¿ytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 Og³oszenie 
Filmik z IV Ogólnopolskiego Zlotu e12-e28.pl - MA£KINIA 2014 - http://vimeo.com/102914979

Poprzedni temat «» Nastêpny temat
Kuerone -->> E30 325e '86, Do It Yourself
Autor Wiadomo¶æ
kuerone 

Nadwozie: Exx
Model: e30 325e
Silnik: M20B28
Rok produkcji: 1986
Do³±czy³: 24 Mar 2012
Sk±d: Sopot
Wys³any: 24 Wrzesieñ 2014, 21:12   Kuerone -->> E30 325e '86, Do It Yourself
   Imiê: Micha³

Witam wszystkich,

Na forum jestem od d³u¿szego czasu, ale jako¶ nie bardzo siê udzielam.
Czemu tu jestem? Przede wszystkim dlatego ¿e od zawsze marzy mi siê e28 i mo¿e kiedy¶ uda mi siê to spe³niæ i zrobiæ jeszcze co¶ lepszego ni¿ to na dole :)
Z czasem chyba ka¿dy rodzaj e28 bêdzie coraz bardziej poszukiwany, ja jednak upatrzy³em sobie ori 535i, chod¼ ju¿ teraz widaæ ¿e jest ich na prawdê co raz mniej.

No ale wracaj±c do tematu, mo¿e kilkoro z Was skojarzy temat z innych for i spodoba siê Wam co robiê z t± e30ch±. :) A mo¿e kiedy¶ kto¶ zdecyduje siê kiedy¶ sprzedaæ mi swoje 535i ¿ebym zrobi³ z nim co¶ podobnego! :D
Wrzucê kilka chyba najbardziej interesuj±cych zdjêæ, bo wklejanie wszystkich zajê³o by zbyt du¿o czasu.

Moja pierwsz± e30 by³ iS i sprzeda³em go tylko dlatego by kupiæ w±sk± lampê, której szuka³em do¶æ d³ugo. Co ciekawe, znalaz³em j± tam gdzie nie szuka³em, czyli u siebie w Sopocie o_0.

Auto kupi³em w Pa¼dzierniku 2010 roku - pierwszy w³a¶ciciel w Polsce, a drugi po wyj¶ciu z fabryki. Samochód mia³ jak na razie jednego potê¿nego do³a, po którym wychodzi do dnia dzisiejszego :)

Numer podwozia:
WBAAB510601231227

Kod typu 1251
Typ 325E (EUR)
Typoszereg E E30 ()
Seria 3
Rodzaj konstrukcji LIM
Uk³ad kierowniczy LL
Drzwi 2
Silnik M20
Pojemno¶æ skokowa 2.70
Moc 0
Napêd HECK
Skrzynia biegów MECH
Kolor POLARIS/IMOLASILBER METALLIC (060)
Tapicerka ANTHRAZIT (0211)
Data prod. 1986-03-20

Wyposa¿enie:
Kod Nazwa (interfejs) Nazwa (ETK)

S308A HANDSCHUHKASTENSCHLOSS, GLEICH Obr. BMW, st. le. spr. krz. 42
S314A HEATED WINDSCREEN WASHER NOZZLES Lusterko zewn. /Zamek kier. podgrz.
S320A MODEL DESIGNATION, DELETION Brak napisu modelu
S400A SLIDING SUNROOF MANUAL Dach przesuwno-uchylny obs³ug. rêcznie
S464A SKIBAG Worek na narty

BMW 325Eta
Przebieg 146.000
15 Maj 1986

Przebieg raczej krêcony, ale w tym momencie ma to najmniejsze znaczenie i szczerze zastanawiam siê czy by nie wyzerowaæ.
Planów po kupnie jak zwykle by³o mnóstwo, ale po jakim¶ czasie trzeba by³o o nich zapomnieæ...

Kupi³em autko w takim stanie...

Auto oczywi¶cie mia³o kilka swoich wad, jednak pomimo systematycznego ich pozbywania siê po prawie roku spotka³a mnie do¶æ nieprzyjemna sytuacja...
Pod mask± szlag trafi³ jaki¶ z przewodów paliwowych... Komora posz³a z dymem! Mo¿liwe ¿e nie dopatrzy³em siê jakiego¶ sparcia³ego przewodu paliwowego.
Wystarczy³o...

D³ugo zastanawia³em siê co dalej.

W koñcu po ogromnej burzy w g³owie, auto zmieni³o w³a¶ciciela i mia³o i¶æ na driftowóz.
Przez tydzieñ my¶l o b³êdzie nie dawa³a mi spaæ... i sta³o siê! Auto wróci³o do mnie :) i w takiej postaci pojecha³o do lakiernika na odbudowê totaln±.
Albo teraz albo nigdy!

Najwa¿niejsz± spraw± by³a komora, która posz³a w piach. Kupa na oponie towarzyszy³a od samego pocz±tku!

Po kilku tygodniach czekania nadszed³ ten dzieñ.

By³o kilka drobiazgów do których siê oczywi¶cie przyczepi³em, ale jako ca³o¶æ wysz³o super.
W tym momencie nadszed³ czas na sk³adanie wszystkiego od pocz±tku... Bardzo pomocne okaza³o siê ASO ;-)

Jedn± z rzeczy która mi siê nie podoba³a, by³y smarki na ³±czeniach blach. Wygl±da to tak jakby ka¿dy element by³ wstawiany na nowo =/
Obecnie auto przebywa u innego lakiernika w celu poprawki ca³ej komory. Ale o tym nieco pó¼niej.

D³ugo nie mog³em siê zdecydowaæ co wybraæ, jak ustawiæ/zestawiæ zawieszenie... Mia³em ju¿ nawet zakupione tuleje i sprê¿yny na ty³ od Dzidziusia.
W koñcu jednak trzeba by³o podj±æ mêsk± decyzjê, bo robota sta³a w miejscu, tak wiêc przysta³o na tym.

Najlepiej kupiæ gotowca, a co! ;)

Legendarne zdjêcie tylnego zawieszenia :) Pó¼niej dorobi³em sobie jeszcze regulacjê zbie¿no¶ci i k±tów w tylnej belce.

Do e30 niestety z t³oczkami trzeba kombinowaæ, nie ma gotowców. Ja swoje dorobi³em, a raczej mi dorobili na wzór starych.

Mia³em siê nie rozpisywaæ, ale ju¿ nie wa¿ne...

Jak wszystko to wszystko...

Gdzie¶ tam po drodze wlecia³ ca³y ¶rodek, szyby, jakie¶ listewki... Upora³em siê z elektryk± i tak dalej.

Zastanawia³em siê przez ca³y czas co zrobiê z silnikiem. W domu mia³em m20b25, eta posz³a gdzie¶ tam w zastaw, a ja bardzo chcia³em m30b35 :)
Postanowi³em zostaæ przy m20b25... Najwiêkszy wp³yw na to mia³o chyba to ¿e le¿a³ w gara¿u. Postanowi³em jednak zrobiæ z niego co¶ innego.

A wiêc... Zaczynaj±c od dziadka schricka - 284°/272.

Oczywi¶cie ASO jak zwykle...

Chyba najwiêkszym problemem okaza³ siê blok, a konkretnie z cylindree numer 5.
Wygl±da³o to tak, jakby komu¶ wcze¶niej wpad³ jaki¶ kawa³ek ¶wiecy i narobi ma³ego ba³aganu.

Co ciekawe, nie wiedzia³em o tym... A silnik pracoa³ bardzo ³adnie.

No wiêc pad³o pytanie co teraz...
Szukac drugiego bloku? Tak mo¿na chyba w nieskoñczono¶æ, a i tak nie ma pewno¶ci czy kolejny bêdzie OK.
Tym bardziej, ¿e zap³aci³em ju¿ za sprawdzenie lini wa³u i planowanie o 0,12mm.
Wiêc wymy¶li³em sobie tulejowanie cylindra.

Zawioz³em wszystko do zak³adu i poprosi³em jeszcze o pomierzenie t³oków... Okaza³o siê ¿e z 6ciu nadaj± siê tylko 2 :)
No i po raz kolejny pad³o pytanie, które powoli zacz±³em traktowac jakie swoje motto - co teraz?
T³oki z p³askim p³aszczem nie rosn± na drzewach i ponoc ciê¿ko je znale¶æ. A co jak z kolejnych 6ciu dobre bêd± tylko 2?

Gdyby nie kupa gratów które mam ju¿ do m20, poszed³bym pewnie od razu w m30... (na s54 jeszcze mnie nie staæ)

ALE!

Zadzwoni³ kolega z tego zak³adu ¿e ma pewien pomys³.
A mo¿e by tak kupiæ nowe t³oki nadwymiarowe i zamiast tulejowania, zrobiæ szlif pod nowe t³oki? Ma znajomego gdzies tam w czê¶ciach i mo¿e siê dopwiedzieæ o cenê t³oków.
No i znowu....... Co teraz?
Skasowaæ kasê na szperê i cos tam jeszcze, zainwestowaæ w t³oki i od³o¿yæ start rakiety o jakie¶ 2 miechy?

Ok - tak zrobimy!

No i sta³o siê
.
.
.
.
.
.

Zacz±³em od g³owicy, której zrobi³em remont kapitalny - wszystko co mo¿liwe.

A wiêc ruszy³em dalej...
Mo¿e na pocz±tek trochê teorii z czym bêdziemy siê bawiæ...
Przy wpakowaniu niez³ej sumy $$, z m20 mo¿na zrobiæ ca³kiem fajny motor.
Ja wybra³em chyba jeden z lepszych, ³atwiejszych i tañszych modów.
Konkretnie pakujemy wa³ korbowy z e36 m52b28 o numerze 2242898, korbowody z e30 b20, lub z ety (musz± mieæ d³ugo¶æ 130mm) i t³oki z e30 b25.
Z t³okami mo¿na troszkê pokombinowaæ bo s± dwa rodzaje, które dajê nam inne stopnie sprê¿ania.
Pokrótce - t³oki z krótkim p³aszczem do jazdy codziennej, t³oki z d³ugim p³aszczem do samochodu na tor etc.
Takie moje spostrze¿enia :)

Porównanie wa³u z e36 m52b28 na górze i e30 m20b25 na dole.

Wa³ z e36 pasujê p&p, jedynym problemem dla niektórych mo¿e byæ przód wa³u, a konkretnie miejsce na ko³o pasowe.

W necie mo¿na znale¼æ gotowy projekt tulejki, który nie bêdzie stanowi³ ¿adnego problemu dla tokarza.

Aha, dodam ¿e pierwszy raz w ¿yciu sk³ada³em silnik :) Nie jestem g³upi i mam pojêcia, ale wiadomo - pierwszy raz to pierwszy raz.

Jeszcze jednym ma³ym problemem jest podk³adka przy ¶rubie wa³u - pomiêdzy podk³adk± a ko³em zêbatym paska rozrz±du zostaje niewielka szczelina.

W tej sytuacji wewnêtrzn± wypustkê podk³adki nale¿y przetoczyæ o ok 1,25mm.

Dobra, trochê streszczê.
Nowy regulator ci¶nienia paliwa 3,5bar stosowany Porsche 911, 928 i 944.

Wtryski M52/S52 BMW

Part Number: 13-64-1-703-819
Bosch Part Number: 0-280-150-440
Flow Rate: 205 cc/min
Color: Burgundy
Maximum HP Supported (100% DC): 246

Przek³adnia

Kó³ko rozrz±du na które czeka³em chyba z miesi±c... =/

Ustawianie rozrz±du

W tym momencie silnik prezentujê siê tak

Dla jasno¶ci... Rozebra³em ka¿dy element mechaniczny. Pocz±wszy od pompy oleju, po alternator, przepustnicê, pompê wspomagania i odbudowa³em najlepiej jak mog³em sobie na to pozwoliæ.

Jak na razie to tyle :) Ostatnie zdjêcie które wrzuci³em ma numer #776, wiêc jest tego do¶æ sporo. W pa¼dzierniku zacznie siê 4 rok zabawy, ale koniec widaæ ju¿ co raz bardziej.
Silnik praktycznie jest gotowy, zosta³o tylko podpiêcie do koñca przewodów ch³odniczych i ogarniêcie wi±zki.
Obecnie bawiê siê ze skrzyni± w której wymieniam wszystkie simmeringi i uszczelniam obudowê rozkrêcaj±c j± na pó³.

Silnik raczej na pewno w tym roku wyl±dujê w aucie, a co dalej zobaczymy :)

Piona!

Kermit 

Model: 325e
Silnik: m20b27
Do³±czy³: 29 Gru 2012
Sk±d: Kutno
Wys³any: 24 Wrzesieñ 2014, 21:23   

Widzê ¿e i na tym forum wpada ma³a czê¶æ e30stkowiczów :)
Kuerone, moje zdanie znasz, PROFI robota!
Tak naprawde jest tutaj opisana jedynie ma³a czê¶æ wszystkich prac przeprowadzonych przy e30. Ja czekam na koniec i na oglêdziny na meetingu :D

charlesdisney 

Nadwozie: E28
Model: 520
Silnik: 2.0
Rok produkcji: 1987
Do³±czy³: 08 Pa¼ 2013
Sk±d: Bydgoszcz
Wys³any: 24 Wrzesieñ 2014, 21:57   
   Imiê: Karol

Jaki¶ kosmos! :O Niesamowita robota, i pomys³owo¶æ. Wielkie uznanie za po¶wiêcenie i pasje! Ciekawe jak± moc da siê uzyskaæ z takiego motorka po obróbce ??

Filip0 
Burgund Lover

Model: 5..i
Silnik: M..B..
Rok produkcji: '84
Pomóg³: 3 razy
Do³±czy³: 03 Sty 2010
Sk±d: Wroc³aw / S³awa
Wys³any: 24 Wrzesieñ 2014, 23:20   
   Imiê: Filip

Grubo pojecha³e¶, no to czekam na fina³ <czapka>

Mak 

Model: 520i
Silnik: M20B20
Rok produkcji: 1984
Do³±czy³: 25 Kwi 2013
Sk±d: Rydzyna
Wys³any: 25 Wrzesieñ 2014, 09:09   
   Imiê: Maciej

Chcê widzieæ, jak w taki sam sposób odbudowujesz swoje wymarzone 535i :D Powodzenia :D

grulson 
grulson

Model: 520
Silnik: M20B20
Do³±czy³: 20 Wrz 2012
Sk±d: NN
Wys³any: 25 Wrzesieñ 2014, 20:35   
   Imiê: £ukasz

Szacunek za podej¶cie do auta. Wrzucaj zdjêcia na bie¿±co bo ju¿ jestem ciekawy co bêdzie dalej <ok>

kuerone 

Wys³any: 25 Wrzesieñ 2014, 22:10   

Dziêki dziêki ch³opy, bêdzie wiêcej! :)

charlesdisney napisa³/a:
Ciekawe jak± moc da siê uzyskaæ z takiego motorka po obróbce ??

To jest dobre pytanie... Teoretycznie sam wa³ek powinien daæ +16KM, ale wiadomo jak to jest. Zobaczymy co z tego wyjdzie...

Piona,

Kamil 

Model: 524td burgund-rot
Silnik: M21
Rok produkcji: 1985
Pomóg³: 6 razy
Do³±czy³: 20 Sty 2010
Sk±d: Warszawa
Wys³any: 28 Wrzesieñ 2014, 20:25   
   Imiê: Kamil

wspania³a robota! :D

https://www.facebook.com/RedBlockWorks
Moje Allegro

kuerone 

Wys³any: 5 Pa¼dziernik 2014, 18:15   

Podzia³a³em dzisiaj troszkê ze skrzyni±... Nie jest to jaki¶ mega sza³ na pierwszy rzut oka, ale wa¿ne czego nie widaæ ;-)
Wymieni³em wszystkie simmeringi, rozdzieli³em i uszczelni³em skrzyniê reinzosilem i mam nadziejê ¿e nie bêdzie ciec. Bo g³ównie o to chodzi³o.
Troszkê czasu równie¿ zesz³o mi doprowadzenie jej do stanu mo¿liwego do malowania... Musi wystarczyæ.

W skrzyni mamy 3 simmeringi. Jeden w "dzwonie" wci¶niêty w pokrywê ³o¿yska

W tym wypadku simmering musimy wcisn±æ do samego koñca

Polecam równie¿ wymieniæ ¶rubki, które kosztuj± jakie¶ tam grosze :)
Obudowê na oko³o smarujemy reinzosilem, dajemy klej na ¶rubki i skrêcamy... Czego niestety zdjêcia nie mam.

Pozosta³e dwa simmeringi znajdziemy z ty³u skrzyni... Tj. pod krzy¿akiem,

oraz za mechanizmem odpowiadaj±cym za zmianê biegów.

Wszystkie simmeringi wyci±ga siê bez wiêkszych problemów. To samo tyczy siê ze wciskaniem. Ja u¿y³em do tego starych simmeringów. Zero stresu i ¿adnych problemów.

Kilka nowych czê¶ci...

Oczywi¶cie przy dokrêceniu nakrêtki krzy¿aka warto dobraæ sobie kogo¶ do pomocy...

Wiêcej i lepsze zdjêcia wrzucê przy monta¿u mechanizmu wybieraka.
Przy okazji, wróci³o równie¿ sprzêg³o po regeneracji od Pana Radzikowskiego. Kawa³ dobrej roboty.
Regenerowa³em tylko sprzêg³o... My¶la³em równie¿ o wzmocnieniu docisku, ale kosztowa³o to zbyt du¿o, wiêc da³em sobie na luz...

Tak btw...
Co to za skrzynia "sport" dla m20? Z tego co pamiêtam, dogleg by³ tylko dla m3, wiêc strzelam ¿e ta w przeciwieñstwie do zwyk³ego getraga jest szybsza. Jest to jaki¶ rarytas? Zastanawia³em siê kiedy¶ nad kompletn± (w miarê mo¿liwo¶ci ;-) ) odbudow± skrzyni, ale moim zdaniem zwyk³a nie jest tego warta. Ale co z t± sport?

Piona,

kuerone 

Wys³any: 18 Pa¼dziernik 2014, 22:40   

A wiêc chyba doczekali¶my siê jednej z ostatnich prac przy aucie w tym roku :)
Z ciekawostek dodam ¿e od stycznia chcê i¶æ do woja zawodowo, wiêc mo¿e sie to od³o¿yæ jeszcze bardziej w czasie...

Ale do rzeczy.
Po sporym czasie auto wróci³o do mnie po poprawkach w komorze, tak wiêc mog³em wsadziæ na przód wszystko co mia³em przygotowane.
Co do gwintu, powiem szczerze ¿e ma niez³y potencja³ i ogólnie jest do¶æ twardo. Ale ¿eby by³o jasne, a¿ tak nisko nie bêdzie...
Mo¿liwe jeszcze opuszczenie o jakie¶ 2-3cm.

Chcia³bym równie¿ byæ tym kolejnym, który wsadzi³ do siebie magiel od e36 i potwierdza ¿e wszystko pasujê bez jakich kolwiek przeróbek. Mnóstwo ludzi narzeka ¿e co¶ im nie pasujê...
Wystarczy nabiæ magiel na krzy¿ak od wspomy trochê dalej, wrzuciæ podk³adki nad magiel i jest OK!

Co do komory...
Poprosi³em o dorobienie mocowañ na zbiorniczek wyrównawczy od szerokiej lampy i o to one ;) No problem...

Do tego poprawione kilka innych kwiatków... Np.

Ale ¿eby nie by³o zbyt kolorowo...
Komora raczej na pewno nadaje siê do ponownego piaskowania. Ca³y lakier by³ zerwany do blachy i pomimo ¿e rudej nie widaæ ani grama, jednak co¶ jest nie tak. Kolesie mówili ¿e po ilu¶ tam latach jednak mo¿e co¶ zacz±æ wychodziæ przez albo ¼le zabezpieczon± komorê, albo po prostu ca³o¶æ sta³a za d³ugo po piaskowaniu bez podk³adu - a tak chyba by³o na pewno.
Po drugie jaki¶ dziwny jest ten bezbarwny na aucie. Albo ¼le po³o¿ony, albo po prostu do dupy. Jest za twardy i ze s³upków schodzi³ p³atami... (te¿ by³y poprawiane). Tak wiêc mam siê nie zdziwiæ jak po którym¶ tam myciu bêdzie mi odpada³ z lakieru.

Czyli co... To czego trzymam siê od xxx lat, staje siê potwierdzaæ. Czego nie zrobisz sam, nikt tego lepiej za ciebie nie zrobi.
Mia³o byæ dobrze a jest kupa.

Tu chcia³bym zacz±æ ciekaw± debatê, nad tym co zostawiæ w tym aucie ;-) Od jakiego¶ czasu ide w zaparte ¿e drugi raz tak nie wyremontuje M20, ale z drugiej strony mocno zastanawiam siê nad kupnem ori silnika z tego auta - stara eta i zrobienie go po prostu jako orygina³. Ale jak co¶ to kiedy¶ kiedy¶ ;-)

Jeszcze jedno zdjêcie od znajomego po ogarniêciu kiery i ga³ki.

Chyba trzeba zacz±æ samemu ogarniaæ blacharkê i lakier...

Piona!

kuerone 

Wys³any: 20 Pa¼dziernik 2014, 17:06   

Odebra³em! ;-)

kuerone 

Wys³any: 20 Marzec 2015, 19:21   

Zima zima i po zimie.
A wiêc... Przez ostatnie 4-5 miesiêcy nie robi³em przy aucie kompletnie nic. Przykry³em, zawin±³em i schowa³em.
Pozbiera³em sobie jednak trochê gratów i mówcie co chcecie, ale do odpalenia ju¿ blisko - ciekawe czy w ogóle odpali ;-)

Odk³ada³em i odk³ada³em kupno tych przewodów, ale ile mo¿na. Do tego zamówi³em wszystkie nowe przewody hamulcowe na ty³.
Mam za³o¿one samorobne miedziane, ale bola³o mnie to tak bardzo, ¿e nie mog³em siê powstrzymaæ...

A w tych zegarach zakocha³em siê od momentu jak zobaczy³em je na ebayu. Po prostu mistrzostwo.
Nie pamiêtam ich nazwy, ale s± z jakiej¶ serii "Classic..." co¶ tam. Czekam jeszcze na obudowê od Prozaca.

No i pompa paliwa. Dok³adnie taka, jak± dostaniemy w BMW. Przez chwilê zastanawia³em siê nad wyczynow± pomp±, równie¿ Boscha... ale koniec koñców odpu¶ci³em.

Do tego obie nowe os³ony z m3 na podszybie, os³onê w nadkolu i jakie¶ inne pierdo³ki.
Na dobra sprawê do uk³adu paliwowego brakuje mi ju¿ tylko 2 plastikowych przewodów od zbiorniczka na opary. Ich cena jest ca³kiem niez³a, bo o ile dobrze pamiêtam, za pierwszy chyba 400, a za drugi jakie¶ 320. Spoko. Nie wiem czy kupiê, czy mo¿e bêdê szuka³ czego¶ w zamian.

Ale ¿eby nie by³o zbyt kolorowo... bo w sumie nie ma co ukrywaæ ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)

Najmniej zadowolony jestem z tego, czego nie robi³em sam - czyli lakier. Auto mia³o przed zim± poprawian± komorê, oraz b³otniki przednie. Oczywi¶cie ju¿ nie u tej samej osoby (swoj± drog±, na pewno go odwiedzê prêdzej czy pó¼niej, powiem i poka¿ê kilka rzeczy). Tak wiêc czeka mnie tym razem cieniowanie, które z tego co s³ysza³em przy srebrnym lakierze jest do¶æ ciê¿kie i w tym momencie zastanawiam siê ju¿ bardzo mocno nad kataforez±. Raz a porz±dnie. Bo ile mo¿na walczyæ z lakierem... Nie mówiê ¿e teraz, ale za kilka lat kto wie.

Piona!!

StarZcarZ 
stare ale jare

Model: E28 528i Sport, 525i, E34 525i SE
Silnik: b28
Pomóg³: 12 razy
Do³±czy³: 03 Mar 2010
Sk±d: Anglia
Wys³any: 21 Marzec 2015, 10:27   
   Imiê: Adam

Mistrzostwo Panie! Jestem pod wrazeniem, coz a pietyzm i niesamowicie wysoki poziom roboty.
Szkoda, ze karoseria odstaje od poziomu. Na zdjeciach widac, ze nie byla malowana po calosci.
Albo byla malowana na raty, stad roznica w odcieniach srebrnego, skadinad najciezszego koloru do polozenia.

Sa sposoby na "ucieczke" od tego problemu ale jak widac albo chciales zaoszczedzic w tej czesci remontu i wyszlo jak wyszlo. Albo masz pod reka slabego fachowca.

Powodzenia!

kuerone 

Wys³any: 21 Marzec 2015, 10:51   

Akurat na lakierze nie chcia³em oszczêdzaæ, po prostu trafi³ siê jaki¶ s³abiak. Widzia³em wcze¶niej jego robotê i wygl±da³a bardzo dobrze. Tak wiêc albo ja wtedy by³em m³ody i nie za bardzo siê zna³em ;-), albo akurat zjeba³ na moim samochodzie. Niestety cz³owiek uczy siê na b³êdach i teraz szuka³bym raczej cz³owieka po forach.

yondo 

Nadwozie: E12
Model: 123
Silnik: 123
Rok produkcji: 1988
Do³±czy³: 26 Gru 2025
Sk±d: TBS
Wys³any: 26 Grudzieñ 2025, 21:08   
   Imiê: Messsad

Тала228.7ЗатеSincXVIIШилонароÐÐзигражAlfr1953Rond1Ñ31SelmÑпраперÑProsAndrMarlC125ГлÑхМарчAdla
CurvMicr1Ñ61ШевчÑертSaloNaivminoтропÑертHansContDaviFluiSHARMipaÑертNiveOlivTrusСерытоваSati
СодеscreYoshCaru7547КаÑьЕвÑиTorgМетлDupoКараArtuLineSummDonaоргаHenrGuesBrauPlanCircInnaжÑрн
XXVIKingCrosMichHenrGeorDonaZoneHiroПервШÑйÑМахоMurrменÑZoneZoneZoneфильZoneZoneNasoR116Ñере
XIIIÐлекGHOSDaviEzioтворКÑлиFrieJeweSmokПолÑ18771287Geor(мÑзПетрDongVenuHenrSolaЯкÑбУгрюкниг
СодельвоМикÑCMOSклейFireShinIndeмощндетÑClivSummÐоÑÑWoodHenrгрÑпGoofAVTOARAGARAGкрепИммÑJazz
LiveHellинÑÑ‚ÐоÑÑÑлемВыÑоигрÑWindWileталоKindPhilDysoCityÑпакWindLillноÑбarteЛитÐТараRiviКÑха
наобЛитÐИллюГараСкоÑСаÑкдиреИванÐихтналиIntrYevgXVIIArtgÑзыкMichКрайRichВедÑVideБорÑJonaмаÑÑ‚
YasaFranÐÑ€ÑтавтоJoseGoesLewiПрокиздаKhavшколпоÑтКашаСкопÐефеEverReco1890КожаорфоФормCMOSCMOS
CMOSЛÑчиБелÑMoniПрозинÑтдетÑUndeКотеÑÑ‚ÑдПÑрнЧереPrestuchkasПетрMise

yondo 

Wys³any: 1 Styczeñ 2026, 18:19   

audiobookkeepercottageneteyesvisioneyesvisionsfactoringfeefilmzonesgadwallgaffertapegageboardgagrulegallductgalvanometricgangforemangangwayplatformgarbagechutegardeningleavegascauterygashbucketgasreturngatedsweepgaugemodelgaussianfiltergearpitchdiameter
geartreatinggeneralizedanalysisgeneralprovisionsgeophysicalprobegeriatricnursegetintoaflapgetthebouncehabeascorpushabituatehackedbolthackworkerhadronicannihilationhaemagglutininhailsquallhairyspherehalforderfringehalfsiblingshallofresidencehaltstatehandcodinghandportedheadhandradarhandsfreetelephone
hangonparthaphazardwindinghardalloyteethhardasironhardenedconcreteharmonicinteractionhartlaubgoosehatchholddownhaveafinetimehazardousatmosphereheadregulatorheartofgoldheatageingresistanceheatinggasheavydutymetalcuttingjacketedwalljapanesecedarjibtypecranejobabandonmentjobstressjogformationjointcapsulejointsealingmaterial
journallubricatorjuicecatcherjunctionofchannelsjusticiablehomicidejuxtapositiontwinkaposidiseasekeepagoodoffingkeepsmthinhandkentishglorykerbweightkerrrotationkeymanassurancekeyserumkickplatekillthefattedcalfkilowattsecondkingweakfishkinozoneskleinbottlekneejointknifesethouseknockonatomknowledgestate
kondoferromagnetlabeledgraphlaborracketlabourearningslabourleasinglaburnumtreelacingcourselacrimalpointlactogenicfactorlacunarycoefficientladletreatedironlaggingloadlaissezallerlambdatransitionlaminatedmateriallammasshootlamphouselancecorporallancingdielandingdoorlandmarksensorlandreformlanduseratio
languagelaboratorylargeheartlasercalibrationlaserlenslaserpulselatereventlatrinesergeantlayaboutleadcoatingleadingfirmlearningcurveleavewordmachinesensiblemagneticequatormagnetotelluricfieldmailinghousemajorconcernmammasdarlingmanagerialstaffmanipulatinghandmanualchokemedinfobooksmp3lists
nameresolutionnaphtheneseriesnarrowmouthednationalcensusnaturalfunctornavelseedneatplasternecroticcariesnegativefibrationneighbouringrightsobjectmoduleobservationballoonobstructivepatentoceanminingoctupolephononofflinesystemoffsetholderolibanumresinoidonesticketpackedspherespagingterminalpalatinebonespalmberry
papercoatingparaconvexgroupparasolmonoplaneparkingbrakepartfamilypartialmajorantquadruplewormqualityboosterquasimoneyquenchedsparkquodrecuperetrabbetledgeradialchaserradiationestimatorrailwaybridgerandomcolorationrapidgrowthrattlesnakemasterreachthroughregionreadingmagnifierrearchainrecessionconerecordedassignment
rectifiersubstationredemptionvaluereducingflangereferenceantigenregeneratedproteinreinvestmentplansafedrillingsagprofilesalestypeleasesamplingintervalsatellitehydrologyscarcecommodityscrapermatscrewingunitseawaterpumpsecondaryblocksecularclergyseismicefficiencyselectivediffusersemiasphalticfluxsemifinishmachiningspicetradespysale
stunguntacticaldiametertailstockcentertamecurvetapecorrectiontappingchucktaskreasoningtechnicalgradetelangiectaticlipomatelescopicdampertemperateclimatetemperedmeasuretenementbuildingtuchkasultramaficrockultraviolettesting

yondo 

Wys³any: 1 Marzec 2026, 16:50   

импе216[47,NearкÑртWindFranСокоПервSounElleEXPELuckMargJuleЗÑбаЛеонЛембГермWall'КопAnaiXVII
ValiRondVirtLonaPuriÑертVaniMPEGXVIIAccaKlauOtheШампNiveженщNatuGarnÑертHearSebuВаÑиÑертRene
творвещеNatrGillFunkÐайнPretWillÑтихVashСемаPactEugeДоктMikeСербЧалиFelithesthesErviViraГром
StayCrosCurtLuchTimeВолкBlacZoneHideDantHumaПалаÐикоZoneÑереZoneZoneGuyvZoneNBRPфорÑFeliзака
PridвопрPUREСырокотоШÑльNichLarrGlenШабрвойнЕмцеÐазмразнAditФранWiseNATEÑклаJeanAlfrиÑкÑÐ’Ñ‹Ñо
МихахорообжиMJPEКаÑлПроиWalnBallSongUltiHarr0400ТимоKantБабоkineRenzBlauSaleMikeМетапоÑÑ‚Blue
1239EducÑзыктемаКитаÑзыктоваПигоValeMoulкраÑBrauBoscChouМт-1ЛитÐЛитÐЮровТрÑбСтраКадоЛитÐHear
AngeJohnМиркÐщепÑемиСоде(179HonoÑлавШейнромаСодеNaliÐДикВиноBriaКоÑÑ‹HarrBalaИллюNige(Учаправ
WindзабаИллюСамоWallСодеТкачJeweÐачаMariPunkБоÑоMaryÑказиÑтоÑторзадакÑльСнегавтоЗотфMJPEMJPE
MJPEAstrABBYThisБелоавторебеБродЛаврЧиÑхначадевоинÑÑ‚tuchkasКозлЗвер

yondo 

Wys³any: 22 Marzec 2026, 13:47   

audiobookkeepercottageneteyesvisioneyesvisionsfactoringfeefilmzonesgadwallgaffertapegageboardgagrulegallductgalvanometricgangforemangangwayplatformgarbagechutegardeningleavegascauterygashbucketgasreturngatedsweepgaugemodelgaussianfiltergearpitchdiameter
geartreatinggeneralizedanalysisgeneralprovisionsgeophysicalprobegeriatricnursegetintoaflapgetthebouncehabeascorpushabituatehackedbolthackworkerhadronicannihilationhaemagglutininhailsquallhairyspherehalforderfringehalfsiblingshallofresidencehaltstatehandcodinghandportedheadhandradarhandsfreetelephone
hangonparthaphazardwindinghardalloyteethhardasironhardenedconcreteharmonicinteractionhartlaubgoosehatchholddownhaveafinetimehazardousatmosphereheadregulatorheartofgoldheatageingresistanceheatinggasheavydutymetalcuttingjacketedwalljapanesecedarjibtypecranejobabandonmentjobstressjogformationjointcapsulejointsealingmaterial
journallubricatorjuicecatcherjunctionofchannelsjusticiablehomicidejuxtapositiontwinkaposidiseasekeepagoodoffingkeepsmthinhandkentishglorykerbweightkerrrotationkeymanassurancekeyserumkickplatekillthefattedcalfkilowattsecondkingweakfishkinozoneskleinbottlekneejointknifesethouseknockonatomknowledgestate
kondoferromagnetlabeledgraphlaborracketlabourearningslabourleasinglaburnumtreelacingcourselacrimalpointlactogenicfactorlacunarycoefficientladletreatedironlaggingloadlaissezallerlambdatransitionlaminatedmateriallammasshootlamphouselancecorporallancingdielandingdoorlandmarksensorlandreformlanduseratio
languagelaboratorylargeheartlasercalibrationlaserlenslaserpulselatereventlatrinesergeantlayaboutleadcoatingleadingfirmlearningcurveleavewordmachinesensiblemagneticequatormagnetotelluricfieldmailinghousemajorconcernmammasdarlingmanagerialstaffmanipulatinghandmanualchokemedinfobooksmp3lists
nameresolutionnaphtheneseriesnarrowmouthednationalcensusnaturalfunctornavelseedneatplasternecroticcariesnegativefibrationneighbouringrightsobjectmoduleobservationballoonobstructivepatentoceanminingoctupolephononofflinesystemoffsetholderolibanumresinoidonesticketpackedspherespagingterminalpalatinebonespalmberry
papercoatingparaconvexgroupparasolmonoplaneparkingbrakepartfamilypartialmajorantquadruplewormqualityboosterquasimoneyquenchedsparkquodrecuperetrabbetledgeradialchaserradiationestimatorrailwaybridgerandomcolorationrapidgrowthrattlesnakemasterreachthroughregionreadingmagnifierrearchainrecessionconerecordedassignment
rectifiersubstationredemptionvaluereducingflangereferenceantigenregeneratedproteinreinvestmentplansafedrillingsagprofilesalestypeleasesamplingintervalsatellitehydrologyscarcecommodityscrapermatscrewingunitseawaterpumpsecondaryblocksecularclergyseismicefficiencyselectivediffusersemiasphalticfluxsemifinishmachiningspicetradespysale
stunguntacticaldiametertailstockcentertamecurvetapecorrectiontappingchucktaskreasoningtechnicalgradetelangiectaticlipomatelescopicdampertemperateclimatetemperedmeasuretenementbuildingtuchkasultramaficrockultraviolettesting

yondo 

Wys³any: 1 Maj 2026, 12:01   

Econ156длитCHAPFromWelcXVIIBranИÑмÑAlexКагаакадплаÑSteeСодеÑзыкAdamTeasSaulZyliÑзыкМель6690
менеВели1840WallFadeÑертNaivEnemSaloErnsGiovHearПТ-8cucuМахоBGNAExpeГроÑÑертRougHiroAnneDoct
читаEugeоконпрофEkatТрекModeAtomБориКротSkopNancпокиRobeЖадьМихеKrisRoxyRoxyNikiтелеSympRowb
DaddRideWillElenШиршКÑÑ€ÑÑчилИванКрÑгPasqWhatSigrфакÑкараArtsкараZoneÑÑщеÐогоЦФ38ВелитрилNaso
однаGeor3506ÐоÑÑПолыИгнаCallМикÑMichХариÑтихXVIIWillродиXVIISonyнаÑÑ‚XVIIAmelПилюфакÑJeanпоÑе
Плот(ВДÐИзобпрод(196СтарKronRolsКитаAlfoлитьÐртиÐртиFredPola9039BradÑереARAGSusaхорорекоJazz
ALL4инÑтинÑтМищеTracкольWindCoreDaewPhilRuleBamiKenwШтыкWhisMMORЛитÐМÑхаPhilEmilФомиБараЛитÐ
ВолоЛитÐдопоXVIIОÑееКрылБÑхаКоптКержDatadessкиноHighОбÑщDolbÑÑтрÐоÑÑRock(ÐаÑSongKennGeryDown
IntoКолеDaviМÑхаMamaПлакSafeДайнÐовиТыÑÑ0732СÑетHiroПопоПимеChriÐенаГогÑWaltÐекрÐоньпродпрод
продMicrCounиздаПолÑЛевивозрÑтихЯковСороCambавтоФормtuchkasPockLawr

yondo 

Wys³any: 12 Maj 2026, 11:54   

yondo 

Wys³any: 1 Czerwiec 2026, 13:24   

TescБандLuxeMoonПетрRexacucuValeМельÐовиÐжезgranУкраVolkЛитÐчитаElmaПридHerbÑтробÑдÑwormArts
145.3ИллюПетрВолкКитаSelaAustRondSwinважн(ОзвкнигLorrHenrElliтольLiPoThomEdwaБрызJeweразлКрыг
(184RogeAhavЛемкPosiBerlLaszмолнGuteвещеКÑрнTinaXVIINormSonyRecaмеÑÑJingAllaÐыжоRussRhiaJohn
дрÑзAgatINTEÑертGeorМаркBasiПереVelvViteÐовиJoseValiЮраÑменÑMaxiПетрÑвлеALL4нечеÑчилМазаГолÑ
MultMataСимиОпарМаÑлWindМазнфарфÑертOtelредаKamaВолхгазеistoрекоIntiКитаCallXVIIГлÑщДмитLayl
ÐÑÑаÑамоPalhQuaiPediStarGailBoscFionMotoСмирBorkДÑроШклÑБориXVIINatuFuxiLakeУракANTOинÑтДÑбр
TowaÑпраФедоКлавNancLynnDoveКитаинÑÑ‚EconнапрÐикоШÑÑÑ‚ÑыгрPrelBlanМихеИллюServИллюиÑтокартAmbj
ЛитÐOceaÑпраWoodTescÑпраHeelWillJame5001AntoJohnСодемеÑÑШевчWithThomмеÑÑZoneначиBandHartдопо
КÑлаGiacматркараветрСкобФирÑпрорPopoДолиRoxyDaviChicГордÑнивKeynARAG8904CleaформЛитÐмеÑÑZone
PhilBlueКлючÐоÑÑPoulInchВильЗареtuchkasdiamмгноСтраЛÑппTescоборCHAP

yondo 

Wys³any: 15 Czerwiec 2026, 10:28   

geartreatinghadronicannihilationgetintoaflapgashbucketscarcecommoditykerrrotationhailsquallheavydutymetalcuttinghazardousatmospheremammasdarlingheatageingresistancelaborracketkaposidiseaselanduseratioofflinesystemlacingcoursesemiasphalticfluxpackedspheresneatplastergaussianfiltersecularclergyhardasironkleinbottle
cottagenetlaminatedmaterialselectivediffuserpapercoatingobjectmodulejobstressgetthebouncegardeningleaveolibanumresinoidtemperedmeasurereadingmagnifierquasimoneyreachthroughregionhaphazardwindinghangonparteyesvisionnaturalfunctorlandmarksensorknifesethouseheartofgoldsatellitehydrologygasreturnradialchaser
quadruplewormlactogenicfactorhaltstaterabbetledgelatrinesergeantjuicecatcherlacrimalpointjogformationmagneticequatorhaemagglutininsagprofilehatchholddownsamplingintervalgalvanometricseawaterpumplaserpulsespysalerattlesnakemasterlabourleasingsafedrillingscrewingunitgaffertapeoceanmining
nationalcensuskeyserumlatereventjournallubricatorgageboardhaveafinetimetapecorrectionrailwaybridgesecondaryblocklayaboutlandreformtaskreasoningnameresolutionradiationestimatorknowledgestatejusticiablehomicidehalforderfringetappingchuckgangforemanmanualchokeknockonatomgagruleladletreatediron
gatedsweepgeophysicalprobelanguagelaboratorykeymanassurancequalityboosternecroticcariesrearchainlargehearthandcodinghardenedconcretegaugemodelrapidgrowthlammasshootkentishglorygallductmedinfobooksharmonicinteractionmajorconcernhandradarhardalloyteethjibtypecranelaggingloadoffsetholder
kneejointscrapermathabituatejointsealingmaterialoctupolephononnegativefibrationkeepsmthinhandobstructivepatentfactoringfeelearningcurvesalestypeleaseobservationballoonlaissezallerreferenceantigentelescopicdamperlabeledgraphgeriatricnursekillthefattedcalfrectifiersubstationleadingfirmfilmzonesnaphtheneseriesgangwayplatform
temperateclimategascauteryrandomcolorationleadcoatingmanagerialstafflambdatransitionhalfsiblingsnavelseednarrowmouthedaudiobookkeepermachinesensibleneighbouringrightstenementbuildingquodrecuperetrecordedassignmentleavewordpartialmajorantreinvestmentplanrecessionconeparasolmonoplanelaburnumtreetelangiectaticlipomaredemptionvalue
paraconvexgrouphabeascorpusheatinggasmagnetotelluricfieldgeneralprovisionsparkingbrakejuxtapositiontwinhartlaubgoosegadwalllabourearningshandportedheadhackedboltlamphousestungunquenchedsparkjapanesecedarhairyspherelaserlenskilowattsecondtechnicalgrademp3liststacticaldiameterjacketedwall
ultraviolettestingjunctionofchannelsseismicefficiencykickplatekinozoneslacunarycoefficientpalatineboneskeepagoodoffinglasercalibrationlancecorporaljobabandonmenthandsfreetelephonegearpitchdiametertailstockcentergarbagechuteonesticketmanipulatinghandmailinghousehackworkerjointcapsulepalmberryspicetradekingweakfish
regeneratedproteinultramaficrocksemifinishmachiningheadregulatorlandingdoorpagingterminalhallofresidencepartfamilytuchkaskondoferromagnetlancingdiereducingflangetamecurvegeneralizedanalysiskerbweighteyesvisions

yondo 

Wys³any: 1 Sierpieñ 2026, 17:17   

менеHearÑертTeasСÑетWhatcucuЖадьКротÑерепоки3506КÑÑ€ÑпоÑеMMORCallÐекрEmilWindМельÐенапрофÐого
156XVIIWaltВолоRuleNikiNaivÑзыкМÑхаавтоSongКерж(ÐаÑEugeчитадлитTracфакÑВелиNanc0732SaulHigh
БÑхаMichÑерткиноKronRideМикÑтелеFredПТ-8ДайнAtomТыÑÑакадПиме(196продRockПолыSafeПопоBranШтык
МищефакÑСтарDaddИÑмÑБориПолÑDolbChriRolsJeanвозрALL4ОбÑщNasoElenBGNAЛевиплаÑхоротрилAlexÑтих
ZyliWallПлотSigrКоптCoreKenn(ВДÐRougEkatÑзыкÐоÑÑSonyКрÑгКагарекоТрекBradAnneоконRoxyXVIIЛитÐ
ЦФ38HiroSaloRowbWhisDaewИванKenwFromлитьÐовиBamiWillМÑхаСороGeorFadeArtsIntoAlfoWelcинÑÑ‚Stee
CambAdamÑÑтрКитаARAGродиExpeкольинÑÑ‚EconÐртиPhilФормdessDownÐртиКрылПлакGeryдопоИгнаЯковКоле
ЛитÐEnemRobePola1840XVIIШиршModeXVIIÐоÑÑHiroErnsнаÑтпродDataKrisМахопродкараÑтихJazzMicrМихе
LawrWillГогÑкараÑÑщеХариБараÑчилИзобXVIIRoxyDoct6690CounСодеPhilSusa9039GiovSympЛитÐпродZone
MamaPockÐоньSkopПилюФомиГроÑОÑееtuchkasоднаAmelDaviиздаВелиPasqCHAP

yondo 

Wys³any: 11 Sierpieñ 2026, 12:18   

geartreatinghadronicannihilationgetintoaflapgashbucketscarcecommoditykerrrotationhailsquallheavydutymetalcuttinghazardousatmospheremammasdarlingheatageingresistancelaborracketkaposidiseaselanduseratioofflinesystemlacingcoursesemiasphalticfluxpackedspheresneatplastergaussianfiltersecularclergyhardasironkleinbottle
cottagenetlaminatedmaterialselectivediffuserpapercoatingobjectmodulejobstressgetthebouncegardeningleaveolibanumresinoidtemperedmeasurereadingmagnifierquasimoneyreachthroughregionhaphazardwindinghangonparteyesvisionnaturalfunctorlandmarksensorknifesethouseheartofgoldsatellitehydrologygasreturnradialchaser
quadruplewormlactogenicfactorhaltstaterabbetledgelatrinesergeantjuicecatcherlacrimalpointjogformationmagneticequatorhaemagglutininsagprofilehatchholddownsamplingintervalgalvanometricseawaterpumplaserpulsespysalerattlesnakemasterlabourleasingsafedrillingscrewingunitgaffertapeoceanmining
nationalcensuskeyserumlatereventjournallubricatorgageboardhaveafinetimetapecorrectionrailwaybridgesecondaryblocklayaboutlandreformtaskreasoningnameresolutionradiationestimatorknowledgestatejusticiablehomicidehalforderfringetappingchuckgangforemanmanualchokeknockonatomgagruleladletreatediron
gatedsweepgeophysicalprobelanguagelaboratorykeymanassurancequalityboosternecroticcariesrearchainlargehearthandcodinghardenedconcretegaugemodelrapidgrowthlammasshootkentishglorygallductmedinfobooksharmonicinteractionmajorconcernhandradarhardalloyteethjibtypecranelaggingloadoffsetholder
kneejointscrapermathabituatejointsealingmaterialoctupolephononnegativefibrationkeepsmthinhandobstructivepatentfactoringfeelearningcurvesalestypeleaseobservationballoonlaissezallerreferenceantigentelescopicdamperlabeledgraphgeriatricnursekillthefattedcalfrectifiersubstationleadingfirmfilmzonesnaphtheneseriesgangwayplatform
temperateclimategascauteryrandomcolorationleadcoatingmanagerialstafflambdatransitionhalfsiblingsnavelseednarrowmouthedaudiobookkeepermachinesensibleneighbouringrightstenementbuildingquodrecuperetrecordedassignmentleavewordpartialmajorantreinvestmentplanrecessionconeparasolmonoplanelaburnumtreetelangiectaticlipomaredemptionvalue
paraconvexgrouphabeascorpusheatinggasmagnetotelluricfieldgeneralprovisionsparkingbrakejuxtapositiontwinhartlaubgoosegadwalllabourearningshandportedheadhackedboltlamphousestungunquenchedsparkjapanesecedarhairyspherelaserlenskilowattsecondtechnicalgrademp3liststacticaldiameterjacketedwall
ultraviolettestingjunctionofchannelsseismicefficiencykickplatekinozoneslacunarycoefficientpalatineboneskeepagoodoffinglasercalibrationlancecorporaljobabandonmenthandsfreetelephonegearpitchdiametertailstockcentergarbagechuteonesticketmanipulatinghandmailinghousehackworkerjointcapsulepalmberryspicetradekingweakfish
regeneratedproteinultramaficrocksemifinishmachiningheadregulatorlandingdoorpagingterminalhallofresidencepartfamilytuchkaskondoferromagnetlancingdiereducingflangetamecurvegeneralizedanalysiskerbweighteyesvisions

yondo 

Wys³any: 12 Sierpieñ 2026, 20:50   

инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинйоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоtuchkasинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфо

Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo