Kupi³em autko w takim stanie...
Auto oczywi¶cie mia³o kilka swoich wad, jednak pomimo systematycznego ich pozbywania siê po prawie roku spotka³a mnie do¶æ nieprzyjemna sytuacja...
Pod mask± szlag trafi³ jaki¶ z przewodów paliwowych... Komora posz³a z dymem! Mo¿liwe ¿e nie dopatrzy³em siê jakiego¶ sparcia³ego przewodu paliwowego.
Wystarczy³o...
D³ugo zastanawia³em siê co dalej.
W koñcu po ogromnej burzy w g³owie, auto zmieni³o w³a¶ciciela i mia³o i¶æ na driftowóz.
Przez tydzieñ my¶l o b³êdzie nie dawa³a mi spaæ... i sta³o siê! Auto wróci³o do mnie

i w takiej postaci pojecha³o do lakiernika na odbudowê totaln±.
Albo teraz albo nigdy!
Najwa¿niejsz± spraw± by³a komora, która posz³a w piach. Kupa na oponie towarzyszy³a od samego pocz±tku!
Po kilku tygodniach czekania nadszed³ ten dzieñ.
By³o kilka drobiazgów do których siê oczywi¶cie przyczepi³em, ale jako ca³o¶æ wysz³o super.
W tym momencie nadszed³ czas na sk³adanie wszystkiego od pocz±tku... Bardzo pomocne okaza³o siê ASO ;-)
Jedn± z rzeczy która mi siê nie podoba³a, by³y smarki na ³±czeniach blach. Wygl±da to tak jakby ka¿dy element by³ wstawiany na nowo =/
Obecnie auto przebywa u innego lakiernika w celu poprawki ca³ej komory. Ale o tym nieco pó¼niej.
D³ugo nie mog³em siê zdecydowaæ co wybraæ, jak ustawiæ/zestawiæ zawieszenie... Mia³em ju¿ nawet zakupione tuleje i sprê¿yny na ty³ od Dzidziusia.
W koñcu jednak trzeba by³o podj±æ mêsk± decyzjê, bo robota sta³a w miejscu, tak wiêc przysta³o na tym.
Najlepiej kupiæ gotowca, a co!
Legendarne zdjêcie tylnego zawieszenia

Pó¼niej dorobi³em sobie jeszcze regulacjê zbie¿no¶ci i k±tów w tylnej belce.
Do e30 niestety z t³oczkami trzeba kombinowaæ, nie ma gotowców. Ja swoje dorobi³em, a raczej mi dorobili na wzór starych.
Mia³em siê nie rozpisywaæ, ale ju¿ nie wa¿ne...
Jak wszystko to wszystko...
Gdzie¶ tam po drodze wlecia³ ca³y ¶rodek, szyby, jakie¶ listewki... Upora³em siê z elektryk± i tak dalej.
Zastanawia³em siê przez ca³y czas co zrobiê z silnikiem. W domu mia³em m20b25, eta posz³a gdzie¶ tam w zastaw, a ja bardzo chcia³em m30b35
Postanowi³em zostaæ przy m20b25... Najwiêkszy wp³yw na to mia³o chyba to ¿e le¿a³ w gara¿u. Postanowi³em jednak zrobiæ z niego co¶ innego.
A wiêc... Zaczynaj±c od dziadka schricka - 284°/272.
Oczywi¶cie ASO jak zwykle...
Chyba najwiêkszym problemem okaza³ siê blok, a konkretnie z cylindree numer 5.
Wygl±da³o to tak, jakby komu¶ wcze¶niej wpad³ jaki¶ kawa³ek ¶wiecy i narobi ma³ego ba³aganu.
Co ciekawe, nie wiedzia³em o tym... A silnik pracoa³ bardzo ³adnie.
No wiêc pad³o pytanie co teraz...
Szukac drugiego bloku? Tak mo¿na chyba w nieskoñczono¶æ, a i tak nie ma pewno¶ci czy kolejny bêdzie OK.
Tym bardziej, ¿e zap³aci³em ju¿ za sprawdzenie lini wa³u i planowanie o 0,12mm.
Wiêc wymy¶li³em sobie tulejowanie cylindra.
Zawioz³em wszystko do zak³adu i poprosi³em jeszcze o pomierzenie t³oków... Okaza³o siê ¿e z 6ciu nadaj± siê tylko 2
No i po raz kolejny pad³o pytanie, które powoli zacz±³em traktowac jakie swoje motto - co teraz?
T³oki z p³askim p³aszczem nie rosn± na drzewach i ponoc ciê¿ko je znale¶æ. A co jak z kolejnych 6ciu dobre bêd± tylko 2?
Gdyby nie kupa gratów które mam ju¿ do m20, poszed³bym pewnie od razu w m30... (na s54 jeszcze mnie nie staæ)
ALE!
Zadzwoni³ kolega z tego zak³adu ¿e ma pewien pomys³.
A mo¿e by tak kupiæ nowe t³oki nadwymiarowe i zamiast tulejowania, zrobiæ szlif pod nowe t³oki? Ma znajomego gdzies tam w czê¶ciach i mo¿e siê dopwiedzieæ o cenê t³oków.
No i znowu....... Co teraz?
Skasowaæ kasê na szperê i cos tam jeszcze, zainwestowaæ w t³oki i od³o¿yæ start rakiety o jakie¶ 2 miechy?
Ok - tak zrobimy!
No i sta³o siê
.
.
.
.
.
.
Zacz±³em od g³owicy, której zrobi³em remont kapitalny - wszystko co mo¿liwe.
A wiêc ruszy³em dalej...
Mo¿e na pocz±tek trochê teorii z czym bêdziemy siê bawiæ...
Przy wpakowaniu niez³ej sumy $$, z m20 mo¿na zrobiæ ca³kiem fajny motor.
Ja wybra³em chyba jeden z lepszych, ³atwiejszych i tañszych modów.
Konkretnie pakujemy wa³ korbowy z e36 m52b28 o numerze 2242898, korbowody z e30 b20, lub z ety (musz± mieæ d³ugo¶æ 130mm) i t³oki z e30 b25.
Z t³okami mo¿na troszkê pokombinowaæ bo s± dwa rodzaje, które dajê nam inne stopnie sprê¿ania.
Pokrótce - t³oki z krótkim p³aszczem do jazdy codziennej, t³oki z d³ugim p³aszczem do samochodu na tor etc.
Takie moje spostrze¿enia
Porównanie wa³u z e36 m52b28 na górze i e30 m20b25 na dole.
Wa³ z e36 pasujê p&p, jedynym problemem dla niektórych mo¿e byæ przód wa³u, a konkretnie miejsce na ko³o pasowe.
W necie mo¿na znale¼æ gotowy projekt tulejki, który nie bêdzie stanowi³ ¿adnego problemu dla tokarza.
Aha, dodam ¿e pierwszy raz w ¿yciu sk³ada³em silnik

Nie jestem g³upi i mam pojêcia, ale wiadomo - pierwszy raz to pierwszy raz.
Jeszcze jednym ma³ym problemem jest podk³adka przy ¶rubie wa³u - pomiêdzy podk³adk± a ko³em zêbatym paska rozrz±du zostaje niewielka szczelina.
W tej sytuacji wewnêtrzn± wypustkê podk³adki nale¿y przetoczyæ o ok 1,25mm.
Dobra, trochê streszczê.
Nowy regulator ci¶nienia paliwa 3,5bar stosowany Porsche 911, 928 i 944.
Wtryski M52/S52 BMW
Part Number: 13-64-1-703-819
Bosch Part Number: 0-280-150-440
Flow Rate: 205 cc/min
Color: Burgundy
Maximum HP Supported (100% DC): 246
Przek³adnia
Kó³ko rozrz±du na które czeka³em chyba z miesi±c... =/
Ustawianie rozrz±du
W tym momencie silnik prezentujê siê tak
Dla jasno¶ci... Rozebra³em ka¿dy element mechaniczny. Pocz±wszy od pompy oleju, po alternator, przepustnicê, pompê wspomagania i odbudowa³em najlepiej jak mog³em sobie na to pozwoliæ.
Jak na razie to tyle

Ostatnie zdjêcie które wrzuci³em ma numer #776, wiêc jest tego do¶æ sporo. W pa¼dzierniku zacznie siê 4 rok zabawy, ale koniec widaæ ju¿ co raz bardziej.
Silnik praktycznie jest gotowy, zosta³o tylko podpiêcie do koñca przewodów ch³odniczych i ogarniêcie wi±zki.
Obecnie bawiê siê ze skrzyni± w której wymieniam wszystkie simmeringi i uszczelniam obudowê rozkrêcaj±c j± na pó³.
Silnik raczej na pewno w tym roku wyl±dujê w aucie, a co dalej zobaczymy
Piona!